Prehrana

Sladoled z okusom korenja, ocvirkov ali piva?

Sladoled je ena izmed najbolj priljubljenih sladic na svetu, a njegovo poreklo je zavito v tančico skrivnosti. Kljub temu pa obstaja več zanimivih dejstev o njem.

Sladoled je ena najljubših sladic mnogih ljudi. In kot kaže, naj bi Grki že 500 let pred našim štetjem na tržnicah prodajali nekakšno obliko “sladoleda” – mešanico snega, sadja in medu. Tudi rimski cesar Neron naj bi svoje podanike pošiljal v gore po led, ki si ga je mešal s sadjem. Sladoled so pripravljali tudi Kitajskem – iz svojih potovanj naj bi ga prinesel Marco Polo, pripravljen pa je bil iz snega, riža in mleka.

Kit glavač in sladoled?

Na prvi pogled se zdi, da kit glavač nima nobene povezave s sladoledom. Vendar je snov, ki jo izloča kit glavač in se imenuje ambra, dejansko bistvena sestavina sladoleda. V nekem starem receptu iz leta 1668 piše, da se v zavreto smetano z muškatom doda sladkobno ambro in nekaj sladkorja.

Sladoled je kmalu postal izjemno popularen, zato so leta 1851 v Bostonu zagnali prvo tovarno za proizvodnjo sladoleda.

Koliko in kateri sladoled najraje jemo?

Povprečen Slovenec poje 4 litre sladoleda na leto, medtem ko povprečen Američan zaužije kar 20 litrov. Najbolj proljubljen okus sladoleda je vanilija, saj kar 30 % prodanega sladoleda ustreza temu okusu.

Vendar pa prvi sladoled ni imel okusa po vaniliji. Najprej so uživali v čokoladnem sladoledu, ki je bil takrat redka in eksotična sladica.

Danes pa lahko izbereš med klasičnimi okusi in tudi bolj nenavadnimi, kot so česnov, paradižnikov ali celo sladoled z okusom korenja, ocvirkov ali piva.

Zanimivo je, da naj bi tvoj najljubši okus sladoleda precej povedal tudi o tvoji osebnosti. Na primer, ljubitelji vanilje so impulzivni idealisti, medtem ko so ljubitelji čokolade živahni, dramatični in šarmantni.

Kdaj jemo sladoled?

Sladoled je priljubljena sladica po vsem svetu. Ljudje si ga privoščimo ob različnih priložnostih – za proslavo začetka počitnic, rojstnega dneva ali posebnih dosežkov.

Še bolj pa nam gre v slast, ko potrebujemo tolažbo. Znanstveniki so ugotovili, da je na prvem mestu med živili, ki nas tolažijo.

Zato ne odlašaj več in preglej izvrstne nove okuse sladoledov pri slovenskem proizvajalcu Rokmar!

o-STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button