Svetovni dan hrane letos za pravico do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost
Svetovni dan hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, poteka pod geslom "Pravica do hrane za boljše življenje in boljšo prihodnost." Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob tem izpostavlja temeljno pravico do hrane kot ključu do trajnostne in boljše prihodnosti za vse.
Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob Svetovnem dnevu hrane izpostavlja dostopnost, varnost, raznolikost in trajnost hrane, s ciljem zagotoviti, da vsi ljudje po svetu dobijo dovolj hrane. To vključuje vidike, kot so dostopnost, raznolikost, hranljivost, cenovna dostopnost in varnost. FAO prav tako izpostavlja pomembnost reševanja izzivov, kot so podnebne spremembe, gospodarske krize in konflikti, ki še poslabšujejo dostopnost do hrane.
FAO nas ob svetovnem dnevu hrane opozarja:
- Zagotoviti moramo dostop do raznolike hrane, ki je varna in hranljiva za vse. To vključuje večjo raznolikost hrane na poljih, pri ribolovu, svetovnih prehranskih trgih in na naših mizah.
- Lakota in prehranska negotovost se še poslabšujeta zaradi pogostih vremenskih sprememb, gospodarskih kriz in različnih konfliktov. To vpliva na milijone ljudi, ki nimajo dostopa do zadostnih količin hrane.
- FAO poziva k iskanju rešitev, ki bodo zagotovile, da bodo ljudje po svetu imeli reden dostop do hranljive in varne hrane. Pri tem se osredotoča tudi na trajnostno kmetijstvo, zmanjšanje odpadne hrane in pravično porazdelitev virov.
Zavedanje pomena odgovornega ravnanja s hrano
Letošnja obeležitev svetovnega dne hrane nas poziva k poglobljenemu zavedanju o pomenu odgovornega ravnanja s hrano. Poudarja se potreba po spremembah v izobraževalnem sistemu, saj šole lahko postanejo ključni prostor za ozaveščanje mladih o pomenu hrane in zmanjševanju odpadne hrane. Z izobraževalnimi programi, ki spodbujajo spoštljiv in odgovoren odnos do hrane, lahko šole pomembno prispevajo k oblikovanju trajnostnih prehranskih navad že od zgodnjega otroštva.
NIJZ
Arhiv DOSTOP.si