Prehrana

Najboljša hrana za možgane: zakaj naši možgani obožujejo čokolado, kavo in drugo

Možgani so nedvomno najpomembnejši organ v telesu in verjetno bi vsak od nas lahko bolje hranil svoje možgane. Da pa bi jih v najboljši kondiciji ohranili do pozne odraslosti, je potrebno nekaj truda s prehrano.

1. Kava za moč možganov

Bodimo realni: nihče od nas ne potrebuje seznama, da bi nam povedal, da imajo naši možgani radi kavo. Pa vendar se strinja tudi znanost.

Kava je namreč bogata z antioksidanti, kot je nevroprotektivna spojina fenilindan, ki nastane med praženjem in daje kavi značilen grenak okus.

Študija iz leta 2015 je pokazala, da sta 1 do 2 skodelici kave na dan v 3,5-letnem obdobju zmanjšali stopnjo blagih kognitivnih motenj, medtem ko lahko več kot 2 skodelici kave na dan ali nenadno povečanje vnosa kave poveča tveganje.

Kot pri večini stvari torej velja, da v kavi lahko uživaš brezskrbno, če jo le uživaš v zmernih količinah. 

2. Temna čokolada

Naslednjič, ko te zgrabi dvom o tem, ali bi posegel po čokoladi, se spomni na študijo iz leta 2012. Ta je namreč pokazala, da imajo kraji, kjer je poraba čokolade največja, največ prejemnikov Nobelove nagrade.

Če upoštevamo, da imajo flavanoli v temni čokoladi in kakavu znane protivnetne in antioksidantne učinke, za katere so raziskave ugotovile, da pomagajo izboljšati kognitivno zmogljivost in delovanje.

Pri uživanju čokolade pazi le, da se držiš temne čokolade visoke kakovosti.

hrana, možgani, živila, prehrana
Temna čokolada je lahko dobra za delovanje možganov.

3. Losos za vnos maščobnih kislin

Približno 60 % naših možganov je sestavljenih iz maščobe in maščobne kisline omega-3, ki jo najdemo v ribah in imajo lahko edinstveno vlogo.  Če nisi ljubitelj lososa lahko poskusiš z drugimi mastnimi ribami, kot so sardele, skuše ali sled. Lahko pa se odločiš za rastlinsko hrano z lanenimi semeni, chia semeni ali orehi.

Vse to bo pozitivno vplivalo na del možganov, ki je odgovoren za nadzor mišic, čustva, odločanje, spomin in drugo.

4. Borovnice

Jagodičevje, zlasti borovnice, so bogate z antocianini in drugimi flavonoidi – spojinami, ki lahko pomagajo podpirati funkcijo spomina. Uživanje jagodičevja je povezano z zmanjšanim tveganjem za upad delovanja možganov v poznih letih.

5. Zeleni čaj

Ne maraš kave? Brez skrbi. Nadomestiš jo lahko z zelenim čajem. Zeleni čaj lahko pomaga izboljšati spomin, delovanje možganov in pozornost med zahtevnimi kognitivnimi nalogami.

hrana, možgani, živila, prehrana
Ne maraš kave? Rešitev lahko najdeš v zelenem čaju.

Živila, ki jih je treba omejiti za zdravje možganov

Čeprav obstaja veliko dobrot, s katerimi lahko poživimo svoje možgane, jih obstaja kar nekaj, ki nam ne delajo velikih uslug.

Seznam hrane, ki tvojim možganom ne delajo usluge, te zagotovo ne bo presenetil:

  • ocvrti prigrizki,
  • sladke gazirane pijače,
  • alkohol.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button