KulskoŽivljenjski slog

S pomočjo znanosti izpili svoje objemanje do popolnosti

Objemanje je eden izmed prvih načinov komuniciranja, ki se ga naučimo. Z leti pa se zahtevnost objemanja malce poveča – naj bo objem kratek ali dolg, naj se nagnemo na levo ali desno? Kako naj bo objem prilagojen prijatelju in kako znancu? Preveri, kaj o tem pravi znanost.

Da bi se izognili neprijetnim slučajem s spodletelimi poskusi objemanja, si lahko pomagamo z izsledki znanstvenih raziskav. Naj bo objemanje čim lepše.

Profesionalno objemanje: how to

Raziskava, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Acta Psychologica, je bila sestavljena iz dveh delov. V prvem je sodelovalo 45 študentk, ki so se z zavezanimi očmi objemale z znanstvenicami. Znanstvenice so vsako izmed študentk objemale za eno sekundo, pet sekund in deset sekund. Da bi videli, kakšne so reakcije na menjavo položaja rok, pa so kombinirale uporabo sklenjenih rok in ene roke na pasu ter druge na ramenu.

Najmanj užitkov so sprožili najkrajši objemi. 5- in 10-sekundni objemi pa so bili sprejeti z enakim navdušenjem. Pozicija rok na zadovoljstvo ni imela vpliva.

Objem, Acta Psychologica, raziskave, zadovoljstvo
Moč želenega stiska med objemom ostaja še neraziskana.

Drugi del raziskave je potekal v razmerah, nekoliko bolj podobnih življenju. Znanstveniki so za sodelovanje prosili 100 parov študentov. Podanih jim ni bilo nobenih navodil o tehniki ali trajanju objemanja, raziskovalci pa so zgolj zabeležili njihov slog, višino, bližino in spol.

Najbolj priljubljen položaj je bil križ kraž – položaj, pri katerem imaš obe roki na hrbtu drugega sklenjene v približno isti višini.

Objem, Acta Psychologica, raziskave, zadovoljstvo
Teorija znanosti o objemanju pravi eno, strokovne ugotovitve pa je najbolje preveriti še v živo.

Kakšen je torej recept za popoln objem?

Rezultati obširne raziskave tako pravijo naslednje: najbolje sprejet je objem, ki traja med 5 do 10 sekund, optimalna pozicija rok pa takšna, da imaš roke okoli so-objemalca sklenjene v približno isti višini. Da se o tem še dodatno prepričaš, pa objemanje čimprej seveda preizkusi še v praksi.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button