Kulsko

Slovenija dobila novo drugo najglobljo jamo

Slovensko-italijanska ekipa jamarjev poskrbela za jamarski dosežek.

Slovenija je dobila novo drugo najglobljo jamo oziroma jamski sistem. Uspelo jim je odkriti povezavo med breznom Hudi Vršič in Črnelskim breznom, globina tega zdaj povezanega jamskega sistema znaša 1391 metrov.

Najgloblja ostaja jama Čehi 2.

Za jamarski dosežek na območju gore Rombon na Bovškem so poskrbeli Mitja Mršek in Ana Makovec iz Jamarskega kluba Borovnica, Aleš Štrukelj-Klamfa iz Jamarskega društva Rakek ter njihova kolega iz Italije Roberto Antonini in Alberto del Maso.

Svoj podvig so začeli v petek, ko so vstopili v brezno Hudi Vršič na Rombonskih podih. Raziskave so nadaljevali od najgloblje dosežene točke lansko leto (1026 metrov) v smeri Črnelskega brezna.

Od lanske točke naprej so se spustili 30 metrov, kjer je nadaljevanje zaprl sifon. Mimo njega so splezali čez steno približno 10 metrov in prišli na približni globini 1060 metrov (od vhoda v Hudi Vršič) v Črnelsko brezno. Iz jame so izplezali danes popoldne.

Hudi Vršič ima 144 metrov višji vhod od Črnelskega brezna, tako da je sedaj sistem obeh brezen globok 1391 metrov in dolg 16.832 metrov – k temu je treba dodati še dolžino povezovalnih rovov, ki še niso vneseni v načrt jame, gre za približno 70 metrov.

To uvršča sistem Hudega Vršiča in Črnelskega brezna na 2. mesto v Sloveniji po globini in na 3. mesto po dolžini. Raziskave pa se bodo v prihodnosti nadaljevale, in sicer v smeri jame Čehi 2.

Če povežemo še to jamo, bo globina sistema 1700 metrov in dolžina čez 23.000 metrov. S to globino bi bil sistem drugi najgloblji v Evropi.

Najgloblja jama v Sloveniji je Čehi 2 (globina 1505 metrov, dolžina 5536 metrov), najdaljši pa sistem Migovec (dolžina 37.162 metrov, globina 972 metrov) in sistem Postojnske jame (dolžina 24.120 metrov, globina 115 metrov).

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button