Potovanje

American Airlines bo na poletih prepovedala živali za “čustveno podporo”

Ameriška letalska družba American Airlines je v kabinah svojih potniških letal prepovedala živali za "čustveno podporo", ki so lahko doslej zastonj letele s svojimi lastniki. Po novem bo potrebno za takšno žival - večinoma psa - plačati ali pa bo šla žival v poseben tovorni oddelek.

V kabinah potniških letal bodo lahko zastonj leteli le službeni psi za pomoč lastnikom, kot so na primer vodniki slepih. Lastniki takih psov bodo morali izpolniti posebne vladne obrazce in zagotoviti, da so psi zdravi, izurjeni in niso napadalni. Sprememba velja od ponedeljka, vendar za tiste, ki so že kupili vozovnico, šele od 1. februarja.

Za podobno potezo se je že odločila Alaska Airlines, kmalu pa bodo to uvedle še druge letalske družbe v ZDA. Ameriško ministrstvo za transport je decembra letalskim družbam to omogočilo.

Če bo lastnik hotel imeti pri sebi svojega psa ali drugo žival, ki mu služi kot čustvena podpora, bo moral zanjo odšteti najmanj 125 dolarjev. Dovolj majhne živali, ki se lahko spravijo v majhno kletko, ki gre pod letalski sedež, bodo lahko v kabini, vse kar je večjega, pa bo moralo v prostor za tovor, seveda prav tako za plačilo.

Zadnja leta se je namreč razpaslo število potnikov, ki so v kabino vzeli svoje pse in druge živali z izgovorom, da jih imajo za čustveno podporo. Potrebno je bilo le potrdilo od zdravnika, kar pa ni bilo težko dobiti.

Večina je seveda le izkoriščala luknjo v zvezni zakonodaji, da se izogne plačilu vozovnice za žival. Prihajalo je tudi do spopadov med živalmi in ugrizov potnikov.

Ministrstvo za transport ZDA ocenjuje, da bodo nova pravila letalskim družbam na leto navrgla več kot 59 milijonov dolarjev.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button