IzobraževanjePotovanjePriložnosti

7. oktober: pomemben dan za slovenske učence, dijake in študente

Prvič po treh letih se v Ljubljano vrača največji dogodek, namenjen izobraževanju v tujini. Svojo prisotnost so potrdile številne institucije iz sedmih držav Evropske Unije in Velike Britanije. Učencem, dijakom in študentom bodo na voljo informacije o mednarodni maturi, študijskih programih in specializacijah v angleščini. Brezplačne predstavitve vključujejo informacije o štipendijah in študentskih posojilih. Dogodek omogoča tudi individualna karierna svetovanja.

Ljubljanski hotel Slon se bo za en dan spremenil v mednarodno izobraževalno središče, kjer bodo slovenski dijaki in študenti spoznali predstavnike vodilnih tujih univerz ter elitnih srednjih in jezikovnih šol. Ti bodo bodočim študentom in njihovim družinam predstavili svoje izobraževalne ustanove in študijske programe.

Na voljo bodo brezplačne informacije:

 • o sprejemnih pogojih za vpis na šolanje oziroma študij,
 • o več kot 150 različnih študijskih programih,
 • o iskanju namestitve,
 • o šolninah in financiranju šolanja oziroma študija,
 • o štipendijah, ki jih izobraževalne institucije nudijo slovenskim dijakom in študentom.

Najpogostejši razlogi za izobraževanje v tujini

V mednarodni pisarni Integraledu, kjer mladim pomagajo pri vpisu na študij v tujino, so v zadnjih petih letih svetovali več sto mladim Slovencem in Slovenkam. Med najpogostejšimi razlogi za študij v tujini, ki so jih dijaki in študenti navedli, so se največkrat znašli naslednji.  

 1. Želja po spoznavanju drugih držav, kultur, kulinarike in jezika.
 2. Več možnosti za zaposlitev v državi študija, pa tudi doma.
 3. Ugodne cene šolnin za najboljše univerze na svetu.
 4. Življenjska izkušnja in znanja, ki jih akademsko izobraževanje ne ponuja, jih pa omogoči samostojno življenje v tujini.
 5. Možnost sprotnega opravljanja izpitov tekom leta in ne le med semestralnimi počitnicami, kot to poznamo v Sloveniji.
 6. Bogat nabor študijskih programov. 

Študijski programi, ki jih v Sloveniji ni

Čeprav imamo v Sloveniji velik nabor študijskih programov in izobraževanj, pa tuje univerze ponujajo študije in specializacije, ki jih v Sloveniji trenutno še ni. Prav tu se skriva pomembna dodana vrednost Mednarodnega sejma izobraževanja. Na dogodku se bo predstavilo kar nekaj tujih univerz, ki nudijo možnost študijev, ki jih slovenski izobraževalni sistem še ne vključuje v svoj kurikulum.

Na sejmu bodo med drugim predstavili tudi študij Robotike in umetne inteligence, študij alternativnih virov energije, Trajnostno gradbeništvo, Kriminalno psihologijo, Psihologijo v marketingu, Avtomobilsko oblikovanje, Oblikovanje računalniških iger, študij kognitivne znanosti in umetne inteligence, Zdravstveni menedžment, Menedžment prireditev, Investicijski menedžment, Študij nevroznanosti, Vede o konjih in mnogo drugih.

tujina
Na Mednarodnem sejmu izobraževanja bo možno spoznati različne v Sloveniji neobstoječe študijske programe in spoznati možnosti za študij v tujini.

Učenci »naglas« pogosteje zgubijo pred 12. letom starosti

Vedno več staršev se odloča, da na šolanje v tujino vpišejo že svoje najstniške otroke. Včasih k tej odločitvi botruje selitev celotne družine, velikokrat pa se starši za šolanje v tujini odločijo takrat, ko imajo zelo talentiranega otroka. Znanstveno dokazano dejstvo je, da otroci pred 12. letom starosti pogosteje izgubijo »naglas«. Če se tujega jezika učijo v okolju, kjer jezik govorijo vsi, ga zelo kmalu začnejo govoriti na ravni maternega jezika. Nekatere srednje šole v tujini nudijo posebne prilagoditve za otroke z ADHD, avtizmom ali drugimi podobnimi posebnostmi.

Na medarodnem sejmu izobraževanja se bodo predstavile srednje šole iz Velike Britanije in Nemčije, ki nudijo šolanje v angleščini (in nemščini).

Mednarodni sejem izobraževanja

Da je študij v tujini predrag in zato dosegljiv le najpremožnejšim otrokom je bolj mit kot resnica in o tem se boste sami lahko prepričali v petek, 7. oktobra od 12. do 16. ure. Takrat boste lahko stopili v stik s predstavniki izbranih evropskih univerz in srednjih šol ter izvedeli vse o šolanju oziroma študiju pri njih.

V hotelu Slon bo na voljo tudi brezplačno svetovanje s strani izkušenih svetovalcev iz skupine Integraledu. Predstavili bodo mnoge oblike izobraževanja za različne starosti: jezikovne tečaje v tujini, študij na prestižnih internatnih šolah, dodiplomski in podiplomski študiji ter MBA programe. Na voljo bodo tudi informacije o programu »Work and Travel USA« in o možnostih pripravništva v ZDA.

 O organizatorju

Skupina Integraledu je s svojimi pisarnami prisotna v šestih evropskih državah in ima več kot 29 let izkušenj na področju svetovanja študentom, staršem in vsem, ki se zanimajo za izbiro najboljših izobraževalnih programov in izobraževalnih ustanov v tujini. Od leta 2017 dalje imajo svojo podružnico tudi v Ljubljani. V tem času so pri vpisu na šolanje in študij v tujino pomagali že več sto mladim Slovencem.

O »World Education Fair«

World Education Fair je eden izmed največjih svetovalnih projektov v Evropi, ki predstavlja najnovejše trende izobraževanja v tujini, povezanih s profesionalno perspektivo. Sejem se tekom leta zgodi v več državah, skupno pa ga obišče več deset tisoč mladih na leto. Več o sejmu lahko preberete na spletni strani www.integraledu.si in na www.worldeducation.si.

Nanaja
Nanaja

Sorodni članki

Back to top button