Izobraževanje

Kaj o prostovoljstvu menijo mladi?

Biti odgovoren državljan, ne pomeni le podati se na volišče in oddati svoj glas. Pomeni tudi na različne načine participirati v družbi ter skozi svoje udejstvovanje prispevati k boljšemu življenju v širši skupnosti. Mednarodni dan prostovoljstva, nas vsako leto 5. decembra še posebej opozarja na velik prispevek prostovoljskega dela  k družbeni blaginji. Prostovoljstvo narašča tudi med mladimi, ki skozi prostovoljno delo krepijo vrednote solidarnosti in medsebojne povezanosti.

O pomenu prostovoljstva med mladim in priložnostih za prostovoljno delo doma in v okviru programov Evropske unije, je tekla tudi razprava, ki jo je z dijaki Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor organiziral Zavod PIP. Na dogodku so mladi izpostavili, da čeprav prostovoljsko delo ni plačano, to še ne pomeni, da z njim ničesar ne pridobijo. Poudarili so, da prostovoljsko delo prispeva k izboljšanju samozavesti, saj pridobijo zaupanje sami vase in svoje spodobnosti. Hkrati pa prostovoljstvo prinaša številne druge prednosti, kot so krepitev socialne mreže, pridobivanje neformalnih izkušenj, novih znanj in spretnosti, priložnosti za spoznavanje drugih držav in kultur. Želja mladih je, da bi bile prostovoljske izkušnje in pridobljena znanja v večji meri priznane in upoštevane tako s strani institucij formalnega izobraževanja kot tudi delodajalcev.

Mladi pa niso razpravljali le o prednostih prostovoljskega dela. Opozorili so tudi na nevarnosti, predvsem nevarnosti izkoriščanja prostovoljcev kot poceni oz. brezplačne delovne sile in s tem razvrednotenja pomena prostovoljstva.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGZavod PIP
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Zavod PIP

Sorodni članki

Back to top button