Kulsko

Zakaj med tuširanjem tako radi pojemo?

Petje pod tušem je pogost fenomen, ki se dogaja vsakemu od nas. Ne glede na to, ali smo Madonna, Rihanna ali samo preprosta manj znana oseba, bomo v času tuširanja skoraj zagotovo našli našo pevsko žilico. Mnogi smo kopalniški pevci že leta! Ampak, zakaj se ljudje tako emocionalno povežemo z glasbo ravno pod tušem, kljub temu, da tega drugače ne bi storili?

Zadeva je preprosta, med tuširanjem lahko pojemo tiho, glasno in iz dna srca, najboljši del pa je, da nas nihče ne sliši! Tako je, mnogi pod tušem igramo koncerte in še posebej uživamo ob ritmih glasbe. Priznati si moramo, da smo vsi poskušali poustvariti čarobnost naših najljubših koncertov v navideznem svetu kopalnice. Zakaj se počutimo tako sproščeno ob topli vodi in šamponu?

Naj se sliši še tako noro, za to navado uprizarjanja petja v kopalnici obstaja kar nekaj znanstvenih razlag. Te zanima katere so?

Mir, sproščenost in prostor za razmišljanje

Če preprosto pomislimo, je čas tuširanja eden izmed redkih trenutkov v dnevu, ko je človek sam. Naši dnevi so drugače zapolnjeni s skrbmi in stresom materialističnega sveta. Za mnoge je to edini čas, ko so popolnoma sami, brez kogarkoli drugega in tudi brez telefona. Zato lahko to časovno obdobje, tudi če kratkotrajno, v človeku izoblikuje rock zvezdo.

Petje v zaprtem, osamljenem prostoru v kopalnici deluje pomirjujoče in osvežilno. Številni strokovnjaki menijo, da petje v kopalnici pomirja živce in dviguje razpoloženje. Ko se sprostimo, naši možgani sproščajo dopamin (hormon ugodja), kar požene ustvarjalne tokove – petje pa je vsekakor ustvarjalna naloga!

Vdihni, izdihni … In zapoj!

Ko smo v stanju popolne sprostitve in nam voda teče po telesu, se izboljša tudi naše dihanje. Ker v kopalnici ponavadi dihamo nekoliko globlje kot običajno, to dodatno izboljša oskrbo naše krvi s kisikom. Tako pride do »pospešitve« naše cirkulacije, kar nam daje energičen občutek. Koristi petja v kopalnici so podobne koristim meditacije.

Za petje v kopalnici ne moreš biti prestar

Nasprotno! Raziskave so pokazale, da lahko petje v starosti močno izboljša duševno stanje. Študija, ki so jo izvedli raziskovalci Univerze Tsurumi na 44 starejših ljudeh starih preko šestdeset let, je preučevala koristi petja. Vseh 44 ljudi, ki je sodelovalo v tej študiji, je jemalo zdravila za dihala, srce ali ožilje. Večina jih je zapela po tri pesmi zapored, kar je trajalo nekaj minutk. Po pevski dejavnosti so jim vzeli vzorce krvi za nadaljnje preiskave.

Rezultati te študije so pokazali, da je prišlo do zmanjšanja kortizola, hormona, ki povzroča stres. Preiskovanci so se po petju počutili sproščeno, olajšano in udobno, kar je bilo razvidno tudi iz njihovih odgovorov na vprašalnik. Ta študija je pokazala, da petje v zaprtem prostoru starejšim ljudem prinaša zdravstvene in psihološke koristi.

Med petjem se znižuje nivo hormona, ki povzroča stres.

Zakaj pojemo ravno v kopalnici?

Akustika v večini kopalnic je preprosto popolna za začetek majhnega zasebnega koncerta. Na primer, večina kopalnic ima ploščice, ki zelo slabo absorbirajo zvok. To pomeni, da se naš glas med petjem nenehno odbija. Ta odboj tudi okrepi in polepša naš glas. Seveda pa ne gre le za glasnost, čar je v vseh treh pojavih: odmevanju, resonanci in glasnosti.

Torej … Odmev? Ja, ker so stene kopalnice različno oddaljene od naših ust, nekateri zvočni valovi potujejo nekoliko dlje in potrebujejo delček sekunde dlje, da se odbijejo. Poleg tega, ker so stene v kopalnici običajno izdelane iz gladkih trdih površin, se zvočni valovi še naprej pogosteje odbijajo. To nam daje vtis, da je nota, ki smo jo zapeli, trajala dlje, kot je dejansko.

Veš, da se kopalniška akustika uporablja tudi v praksi?

Kopalniška akustika velja za tako dobro, da jo pevci pogosto poskušajo kopirati ali posnemati. Recimo pevec Jon Anderson je v svoj snemalni studio namestil ploščice, da posnema akustiko kopalnice med snemanjem. Številnim kitaristom so všeč tudi zvočni učinki, ki nastanejo v kopalnici.

Petje v kopalnici je resnično ena najboljših navad, ki se nas oprime sama po sebi. Zaradi vseh zgoraj opisanih razlogov in čistega veselja, ki lahko izvira iz katarzične glasbene sprostitve, pa je dobro, da jo, če je še nisi, v rutino vpelješ tudi ti. Kopalnica ponuja lepo mešanico psiholoških in akustičnih pogojev, ki omogočajo popolno vzdušje za nastope. Super je tudi za vse nas, ki smo daleč od popolnih pevcev!

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button