KulskoŽivljenjski slog

Si se kdaj vprašal, zakaj so kavbojke ravno modre?

Moda okoli kavbojk in džinsa nasploh se je skozi desetletja spreminjala, glavna značilnost pa ves ta čas ostaja ista. Kavbojke so običajno modre. Zakaj?

Pisalo se je leto 2001, ko se je na MTV Video Music Awards v skupnem jeans outfitu pojavil najbolj vroči par tistega trenutka. Britney Spears in Justin Timberlake sta se s tem v pop zgodovino vpisala kot najbolj kulten džins par. In seveda sta bila oblečena v moder džins. Zakaj pa ta barva pri džinsu tako izpodriva vse ostale?

Nekatere značilnosti kavbojk ostajajo. Večina jih ima kovinske zakovice, majhne žepe in je narejena iz modrega denima – ne glede na to, ali so ozke ali ultra široke. In to se zdi kot precej nenavadna izbira barve za kos oblačila, ki ga mnogi nosijo vsakodnevno. Pa se za izvorom tega standarda vendarle skriva dober razlog.

Zakaj so kavbojke modre?

Modra je bila osnovna džins barva že od rojstva kavbojk – trenutka, ko je Levi Strauss leta 1873 patentiral delavske hlače z zakovicami. Ob izpostavljenosti vroči vodi večina barvil namreč prodre v blago in se ustali v vlaknih. A ne indigo barva. Ta se prilepi na zunanjo stran vlaken, v vroči vodi pa, namesto da bi pronicala globlje v material, barva postopoma bledi.

jeans, kavbojke
Naše najljubše kavbojke običajno postanejo najljubše, ko so že malce preprane.

Ob izpiranju barve pa se z njo izpere tudi minimalna količina vlaken oblačila. To bi pri nežnejših vlakninah običajno predstavljalo problem. A ne za džins! Material je v osnovi tako trd, da se mu izguba nekaj vlaken preprosto ne opazi. Namesto tega vroča pranja tkanini samo dodajajo občutek mehkobe in povečujejo udobje nošenja. In prav zato ker dobre stare modre kavbojke ostanejo v enem kosu tudi na točki, ko so že prijetno preprane in udobne, so si prislužile naziv najljubših hlač mnogih delavcev 19. stoletja.

Večina kavbojk je dandanes narejena s sintetičnim indigom in še vedno ustvarjenih tako, da postajajo vedno mehkejše. Dobro pranje lahko pripomore k mehčanju trdega džinsa in kar hitro nato dobimo svoj najljubši kos oblačila.

DOSTOP.si / SV
Unsplash. Instagram

Sorodni članki

Back to top button