ZdravjeŽivljenjski slog

Dermatologi so odločni: to je hrana, ki povzroča akne

Hrana je samo eden izmed dejavnikov, ki povzročajo akne, a je pogosto glavni krivec. Zato predstavljamo seznam hrane, za katerega dermatologi menijo, da je glavni krivec za izbruhe na našem obrazu.

O hrani razmišljaj kot o koščku sestavljanke. Zagotovo ni edini vzrok za nastanek aken, lahko pa k temu prispeva. Še posebej pri odraslih ženskah. Razlogi za to so različni, vendar gre verjetno za kombinacijo hormonskih motenj, stresa, genetike, neprilagojene kozmetike, neurejenega mikrobioma in drugih dejavnikov. Tukaj pa je nekaj hrane, ki dokazano spodbuja akne.

Sladkor

Sladkarije, torte, piškoti in sladice so na splošno sovražnik čiste kože. Razlog: visok glikemični indeks. Takšna hrana poveča količino inzulina in inzulinu podobnega rastnega faktorja 1, kar poveča proizvodnjo olja in poveča lepljivost kožnih celic. To zaporedje dogodkov povzroči zaporo lasnih mešičkov ter nastanek črnih in belih mozoljčkov.

Verjetno si že lahko uganil, da je sladkor, kot za večino stvari, glavni krivec za nastanek aken.

Procesirana hrana

Žal so predelana hrana in nerafinirani ogljikovi hidrati kot so beli kruh, bele testenine, pica in celo čips še posebej škodljivi za kožo, ki je nagnjena k aknam. Podobno kot sladkor imajo tudi predelana živila in visok glikemični indeks. To povzroči, da naše telo sprosti več inzulina, visoke ravni inzulina pa sprožijo kaskado sproščanja hormonov, ki se konča z izbruhom aken. Ta živila je bolje nadomestiti z rjavim rižem ali 100-odstotnim polnozrnatim kruhom.

Nerafinirani ogljikovi hidrati so prav tako krivec za marsikatero zlo, pri aknah pa se ne držijo nazaj.

Mlečni izdelki

Za začetek nekaj dobrih novic. Sir, najboljši izdelek iz družine mlečnih izdelkov, ti morda ne bo povzročil preglavic. Polovična zmaga je zmaga, kajne? Čeprav je uživanje mlečnih izdelkov na splošno povezano z aknami, študije kažejo nasprotujoče si rezultate, zato je težko sprejeti jasne sklepe. Nekatere študije so sir oprostile, druge pa so ga vključile.

Vendar se zdi, da je mleko, zlasti posneto mleko, glavni krivec za nastanek aken. Pri posnetem mleku je bila povezava z aknami močnejša kot pri polnomastnem mleku. Razlog za to je, da je uživanje posnetega mleka povezano z višjimi vrednostmi inzulinu podobnega rastnega faktorja (IGF-1) v krvi. IGF-1 pa spodbuja večjo tvorbo olja v koži. Nihče ne ve, zakaj ima posneto mleko slabše učinke na akne, vendar avtorji študije domnevajo, da gre morda za posledico predelave.

Čeprav je sir uspel prestati testiranje, pri mleku ni bilo tako. Še posebej, ko gre za posneto mleko.

Whey proteini

To je nov pojav, ki ga opažamo vse pogosteje. Poročila kažejo, da whey ali sirotkini proteini pri bolnikih povzročajo povečano pojavnost aken. Ob tem je treba opozoriti, da so tisti, ki uživajo whey proteine, morda že zdaj ciljna skupina za hormonske akne. Proteinske praške pogosto v velikih količinah uživajo najstniki in mladi odrasli, ki so že dovzetni za akne. To je lahko recept za eksplozijo.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button