Življenjski slog

Oblačila se samo še nabirajo in čas je za pospravljanje omare!

Januarsko vreme ostaja nepredvidljivo, mi pa (v veliki meri) ostajamo doma. Čas dela in študija na daljavo je tako popoln za pospravljanje omare, ki ga načrtujemo že od prvega lockdowna.

Delo od doma in študij na daljavo sta v naša življenja prinesla mnoge spremembe. Ena izmed njih je pri mnogih tudi ta, da so se popolnoma spremenile naše navade oblačenja. Mnogi smo tako ostali s kupi oblačil, ki jih v resnici več ne potrebujemo.

Kako čim učinkoviteje pospraviti omaro?

In tako je ponovno nastopil čas za generalno pospravljanje omare. S tem bomo dejansko videli, kaj je smiselno obdržati in česa nismo oblekli že leta in leta. Preveri nekaj osnovnih nasvetov japonske organizacijske svetovalke in gurujke pospravljanja Marie Kondo, ki si jo morda že zasledil na Netflixu.

1 Najprej vse vzemi iz omare

Iz svoje garderobne omare vzemi čisto vsa oblačila. Razporedi si jih po postelji in oceni stanje vsakega predmeta. Na hitro oceni, kaj ostaja in kaj mora iti.

Čiščenje omare, delo od doma, omare, oblačila, omara, Marie Kondo
Vsa oblačila vzemi iz omare in jih temeljito preglej.

2 Ne oklepaj se priložnostnih oblačil

Če razmišljaš, da bi obdržala zastarelo satenasto obleko iz valete, premisli še enkrat. Velika večina priložnostnih oblek namreč hitro zastari. In če artikel ni nekaj, kar bi lahko kdaj ponovno oblekel, je čas, da ga zavržeš oz. veliko bolje: podariš naprej.

3 Obdrži samo oblačila, ki ti pristajajo ZDAJ

Velikokrat se lahko zgodi, da kose oblačil kupimo v upanju, da nam bodo kdaj prav. Ali pa obdržimo oblačila, ki so nam pristajala pred leti in leti. Čas pa je, da se otresemo preteklosti in namišljene prihodnosti ter obdržimo samo oblačila, ki so nam dejansko prav.

4 Preglej svojo kolekcijo čevljev

Skrbno preglej vse pare čevljev in oceni, če so ti še prav. Oceni pa tudi, če so čevlji v primernem stanju – hitro se lahko namreč zaprašijo in včasih celo splesnijo. Če je možno, tiste, ki ostajajo pri tebi, hrani v škatlah. Če za lepo ohranjene čevlje oceniš, da jih več ne boš nosil, pa jih podari naprej.

Čiščenje omare, delo od doma, omare, oblačila, omara, Marie Kondo
Obdrži samo čevlje, ki so ti prav, in v primernem stanju.

5 V omari vzpostavi red

Oblačila organiziraj glede na to, za kakšne priložnosti jih nosiš. Tako loči oblačila za delo, oblačila za prosti čas, oblačila za šport, posebne priložnosti … Na tak način bo oblačenje veliko preprosteje in hitrejše.

… in še zadnji koraki

Pospravljanje omare je končano in čas je, da izločene kose čimprej podariš naprej oz. odneseš v katero izmed dobrodelnih trgovin. Temu, da bi izločena oblačila še enkrat pregledal, se raje izogni. Ko bodo zapustila tvoj dom, jih več ne boš pogrešal. Zdaj je čas, da jih uporablja in ceni nekdo drug.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button