Zdravje

Še ene božično-novoletne praznike bomo preživeli v družbi COVID-19

Približuje se konec leta in čas božično novoletnih praznikov, ko se za hip ustavimo ter z velikim pričakovanjem vstopamo v novo leto. Letošnji prazniki bodo drugačni kot smo jih bili vajeni do sedaj, saj smo še vedno sredi pandemije covida-19, ki je zaradi načina širjenja in lastnosti koronavirusa povezana s sprejemanjem številnih ukrepov in higienskih priporočil za njeno zajezitev. Zato odsvetujemo druženje izven kroga, v katerem se družimo sicer. Tako druženje in druženje v zaprtih prostorih še posebej odsvetujemo starejšim in kroničnim bolnikom.

Kako najvarneje praznovati praznike?

Najvarnejši način praznovanja božično novoletnih dni je doma z ljudmi, ki živijo z nami. Potovanja in druženja z družino in prijatelji, ki niso člani našega gospodinjstva, lahko povečajo možnosti za prenos in širjenje okužbe z novim koronavirusom in tudi drugih prehladnih obolenj.

Ne glede na to, kakšne bodo v času praznikov omejitve in ukrepi, naj bo praznovanje družabno, četudi samo virtualno. Zadiši lahko po posebnih, a vseeno zdravih dobrotah, ki jih pripravimo sami ali skupaj z družinskimi člani, na božičnem drevescu pa se lahko znajde kakšen ročno izdelan okrasek z zanimivo zgodbo. Ko ima domišljija odprto prosto ustvarjalno pot, bo znala narediti prijetne priložnosti tudi tam, kjer jih sicer ni videti.

Pomislimo tudi na tiste, ki v teh prazničnih dneh potrebujejo našo pomoč ali pozornost. Zavedajmo se, da je občutek osamljenosti za marsikoga v teh dneh lahko zelo hud, zaradi česar je čas, ki ga namenimo sočloveku, najbolj dragocen.

Če bomo praznike preživljali sami, lahko pokličemo svoje bližnje ali koga, ki je morda še bolj osamljen kot mi. Lahko napišemo komu pismo ali voščilo in mu ga pošljemo po navadni pošti, poiščemo različne družabne skupnosti ali dogodke, ki se izvajajo preko spleta.

Kaj priporoča NIJZ?

NIJZ podaja nekaj pomembnih priporočil, kako zmanjšati možnost okužbe med druženjem ljudi iz različnih gospodinjstev. Upoštevajmo jih, saj s tem izkazujemo spoštovanje do bližnjih.

 • Za obiske se odločimo le, če smo zdravi in brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil, če nam ni odrejena karantena ali izolacija.
 • Če se zadnjih 10 dni nismo uspeli osamiti in imeti čim manj stikov, se za obisk zlasti starejših in ranljivih raje ne odločimo.
 • Tudi če smo bili na testu negativni ali smo okužbo že preboleli, upoštevajmo vse zaščitne ukrepe.
 • Na obisku naj bo hkrati čim manj ljudi.
 • Obiski naj bodo čim krajši.
 • Izognimo se objemanju, poljubljanju in dotikanju.
 • Takoj po prihodu si temeljito umijmo roke.
 • Če le imamo možnost, se v okviru obiska družimo na prostem.
 • Nosimo masko, razen med uživanjem hrane.
 • Upoštevajmo priporočeno medosebno razdaljo (1,5 do 2 metra).
 • Tudi na prostem vzdržujmo zadostno medosebno razdaljo. V kolikor je medosebna razdalja manjša od 2 m, nosimo masko.
 • Oseba, ki pripravlja hrano in mizo za goste, naj ob tem nosi masko in si redno umiva roke,
  Izjemnega pomena je intenzivno zračenje prostorov ves čas.

V kolikor obstaja možnost da bi bili okuženi z virusom SARS-CoV-2, raje ostanite doma in se drugače povežite z bližnjimi. Če nismo prepričani, da smo zdravi, jih raje ne obiskujmo in vzdržujmo stike na daljavo. Poskrbimo za najbolj ranljive, bolne in starejše, in jih zaščitimo pred okužbo.

Najlepše darilo za letošnje praznike je, da druge in sebe obvarujemo pred okužbo.

NIJZ
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button