PrehranaZdravje

Kaj se zgodi tvojemu telesu, če prenehaš jesti rdeče meso?

Ne glede na to, ali želiš zaščititi živali, varovati okolje ali prilagoditi svojo prehrano, je tukaj nekaj sprememb, ki jih lahko pričakuješ, ko iz jedilnika izločiš rdeče meso.

Si kdaj razmišljal, da bi postal vegetarijanec in ne veš, kakšne prednosti ali slabosti to prinese? Preberi, katere spremembe lahko opaziš v telesu, če izločiš rdeče meso.

Morda boš ozgubil nekaj kilogramov

Rdeče meso je kalorično zelo bogato. Če ga izločiš iz svoje vsakodnevne prehrane, lahko na tehtnici opaziš razliko. Večina porcij mesa presega dejansko potrebo po beljakovinah. 85 g govedine ima okoli 170 kalorij. Porcija fižola ima okoli 100 kalorij, tofu pa okoli 70 kalorij. Morda se na začetku ne bo zdelo veliko, vendar se lahko sčasoma nabere preveč.

Bolj bazičen pH telesa

Zdravo telo potrebuje dobro pH ravnovesje. Vendar pa moderna prehrana vsebuje veliko kislih živil, vključno z rdečim mesom. Rdeče meso povzroča visoko obremenitev za telo. Poleg tega visoka kislost v telesu ustvarja idealno okolje za bolezni. Če dodaš še stres in slabo spanje, zmanjšaš odpornost proti boleznim z visoko smrtnostjo, kot sta rak in diabetes.

Manj napihnjenosti

Telo prebavlja rdeče meso počasneje kot druga živila, zato lahko po obilnem zrezku občutiš zaprtje, trebušne bolečine in povečano napihnjenost. Čeprav lahko ob začetku opuščanja rdečega mesa doživiš nekaj prebavnih težav, je to predvsem posledica uživanja bolj zdravih, z vlakninami bogatih živil. Dolgoročno boš dodal črevesju zdrave bakterije, kar lahko zmanjša vnetja po celem telesu in te naredi manj napihnjenega.

rdeče meso, hrana, meso
Če prenehaš jesti rdeče meso, boš v telesu zaznal kar nekaj sprememb.

Raven holesterola lahko pade

Z izločitvijo rdečega mesa boš zmanjšal vnos nasičenih maščob, ki so povezane z višjo ravnjo holesterola. Strokovnjaki priporočajo, da naj nasičene maščobe predstavljajo največ 5 do 6 odstotkov tvojih dnevnih kalorij. Ta uravnoteženost zmanjšuje tveganje za visok holesterol, ki lahko vodi do kopičenja plaka v stenah arterij.

Zmanjšanje tveganja za določene vrste raka

Z opustitvijo rdečega mesa se lahko izogneš raku debelega črevesa in raku črevesja. Še posebej, če je to pogosto v tvoji družini. Prehrana z visoko vsebnostjo nasičenih maščob je povezana s povečanim vnetjem v telesu, kronično vnetje pa je povezano z razvojem raka.

rdeče meso, hrana, meso, zdravnik
Prevelike količine rdečega mesa škodujejo tvojemu zdravju.

Imel boš več energije

Za dobro energijo potrebujemo zdravo srce, zdrav prebavni sistem in zdravo telo. Zamenjava rdečega mesa za bolj zdrava živila, kot so fižol, rastlinske maščobe, polnozrnata živila, sadje in zelenjava, lahko privede do višje ravni energije.

Pomagal boš okolju

Vzreja živali za hrano zahteva ogromne količine zemlje, krme, energije in vode. Vse to povzroča več kot 51 odstotkov globalnih emisij toplogrednih plinov. Vsako leto živinorejski sektor proizvede 59 milijonov ton govejega in bivoljega mesa ter 11 milijonov ton mesa ovc in koz.

živinoreja, skrb za okolje, rdeče meso, meso
Živinoreja na našem okolju pušča številne negativne posledice.

Morda ti bodo primanjkovala nekatera hranila

Čeprav je mogoče nadomestiti izgubljene beljakovine v prehrani, nekatera hranila prihajajo predvsem iz rdečega mesa. Eden ključnih je vitamin B12 in tudi mineral železo. Če še vedno ješ morske sadeže, lahko 100 g kuhanih školjk vsebujejo toliko B12 kot govedina. Dobri viri so tudi tofu, sojini izdelki, ribe, sir in jajca.

Pogosto pa imajo tudi tisti, ki jedo rdeče meso, pomanjkanje magnezija v telesu. To je zato, ker ga v zemlji primanjkuje in rastlinska prehrana posledično ne vsebuje več toliko magnezija.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button