Življenjski slog

Religija danes: Sveti trije kralji za ene in badnji dan za druge

Katoličani in evangeličani bodo danes obeležili praznik Gospodovega razglašenja, ki je imenovan tudi praznik svetih treh kraljev. Pravoslavni verniki danes obeležujejo t. i. badnji dan, ob koncu katerega bodo pričakali božič, s katerim praznujejo dan Jezusovega rojstva.

Katoličani in evangeličani: Sveti trije kralji

Praznik svetih treh kraljev, 6. januar, je povezan z zapisom v Svetem pismu. Kot je zapisano v njem, je vladar Judeje Herod takrat, ko je slišal za Jezusovo rojstvo, poslal učenjake preverit, ali se je res rodil obljubljeni odrešenik. Pri tem je učenjake vodila zvezda.

Na predvečer praznika je v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše. Na vhodna vrata tudi napišejo začetnice imen treh kraljev, ki so Gašper, Miha in Boltežar, skupaj z letnico novega leta, denimo 20 + G + M + B + 21.

V svete tri kralje so oblečeni tudi trikraljevski koledniki, ki so v ljudski dediščini značilni za današnji praznik. Sveti trije kralji tako obiskujejo domove, prepevajo voščilne obredne pesmi in nad hiše kličejo blagoslov. Letos bo tovrstni običaj zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo, v veliki meri odpadel.

Pravoslavni verniki: badnji dan

Pravoslavni verniki božič praznujejo pozneje od katoliških in evangeličanskih vernikov, saj še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim koledarjem zaostaja 13 dni. Božič tako praznujejo 7. januarja. Na omenjeni praznik se pripravljajo s šesttedenskim postom, ki se končuje danes in je namenjen predvsem notranji pripravi na rojstvo odrešenika.

V običajnih razmerah sicer v pravoslavnih cerkvah dan pred božičem razdelijo blagoslovljene badnjake oziroma slamo in hrastove veje. Te verniki odnesejo domov ter jih zažgejo v družinskem krogu in molitvi ter tako pričakajo božič. Ob polnoči se nato verniki znova zberejo v cerkvi, ko se začne praznična maša.

Kot je za STA povedal paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković, ukrepi države sicer dovoljujejo, da se pri bogoslužju glede na velikost njihove cerkve v Ljubljani zbere do deset vernikov ali 10 družin. Za letos so se odločili, da bogoslužij z navzočnostjo vernikov ne bo. Tako bodo pravoslavni verniki v Sloveniji badnji dan, ki ga obeležujejo danes, in božič, ki ga bodo pričakali ob polnoči, praznovali doma v krogu svojih družin.

 

 STA
 Tomislav PETROVIĆ
ikona snemalec frajtonar1

Sorodni članki

Back to top button