Tehnologija

Si tudi ti prejel SMS iz e-maila in z neobičajno ponudbo za delo?

Stalnica med prejetimi prijavami, ki jih obravnavajo na SI-CERT, so neželena oglasna sporočila za delo od doma ali spletno delo; poimenovanja so različna, skupna lastnost pa so neverjetne obljube o zaslužku.

V osnovi gre seveda za zavajajoče oglaševanje in nenaročeno oz. vsiljeno sporočilo (spam), zato tovrstna vsebina “avtomatično” sodi v koš oz. takojšnji izbris.

Navadno gre za elektronsko pošto, vendar opažajo tudi porast prijav neželenih sporočil preko aplikacij za takojšnje sporočanje, ki ponujajo različne možnosti zaslužka, tudi v dokaj pravilni slovenščini. SI-CERT je pritegnilo dejstvo, da so bili praktično vsi prijavitelji uporabniki iOS naprav (iPhone) in posledično uporabniki aplikacije Messages oz. storitve iMessage.

Primer oglasnega sporočila v slovenskem jeziku

Gre za tesno integirano storitev, vpeto v Apple ekosistem naprav, in praktično ni mogoče razločiti, ali smo sporočilo prejeli na telefonsko številko ali na elektronski naslov, ki ju imamo povezana z AppleID računom. Z AppleID računom imamo lahko poleg telefonske številke vezanih še več elektronskih naslovov. Storitev iMessages omogoča, da smo dosegljivi tudi preko teh elektronskih naslovov in ne zgolj preko telefonske številke.

Kako ukrepati?

S pritiskom na “Report Junk” pošljete prijavo neželenega sporočila na Apple in blokirate pošiljatelja.

Za elektronske naslove in naprave, kjer ne potrebujete iMessage storitev, jo lahko onemogočite v nastavitvah. To lahko storite v nastavitvah posamezne naprave (iPhone, iPad, Mac) pod Settings > Messages ter tam izberete opcijo “Send & Receive“.

Vklopite lahko tudi filtriranje neznanih pošiljateljev (Filter Unknown Senders). To sicer ne prepreči prejemanja neželenih sporočil, temveč jih zgolj loči od glavnine in onemogoči obvestila o prejemu, če sporočilo pride iz naslova, ki ga nimate v kontaktih.

Več o tovrstnih ukrepih najdete tudi na uradnih straneh Apple-a za pomoč uporabnikov. O problematiki širjenja spam spročil znotraj storitve iMessages pa je več informacij dostopno v članku portala WIRED.

In ponudba za delo?

Nič novega, gre za že videne obljube o hitrem zaslužku z ogledom, všečkanjem in komentiranjem določenih vsebin na spletu. Običajno gre za piramidne sheme, izplačevanje zaslužka pa je zelo pogosto pogojevano s plačilom raznih stroškov. Sodelovanje v takih shemah zelo odsvetujemo.

Več o podobnih pasteh fiktivnega dela od doma pa so pri SI-CERT že pisali, in sicer na spletni strani Varni na internetu. Članki so dosegljivi tukaj in tukaj.

Varni na internetu
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button