Šport

DUP: Mariboru futsal naslov, Ljubljani pa odbojkarska

V četrtek, 30. 5. 2019 sta bili v Mariboru državni univerzitetni prvenstvi v odbojki in futsalu. V Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja sta naslov prvakov in prvakinj v odbojki osvojili ekipi Univerze v Ljubljani. V futsalu pa so po streljanju kazenskih strelov na odločilni tekmi študenti Univerze v Mariboru premagali študente Univerze v Ljubljani.

V Univerzitetnem športnem centru Leon Štukelj v Mariboru so se za naslov državnih univerzitetnih prvakov v odbojki merili študenti in študentke največjih univerzitetnih središč Slovenije.

Odbojka

V moški konkurenci sta nastopili samo dve ekipi. Videli smo dvoboj med Univerzo v Mariboru (UM) in Univerzo v Ljubljani (UL). Ekipi sta bili zelo izenačeni, tekmo pa je odločil šele zadnji, 5. niz. Bolje so v tekmo vstopili študenti UL, ki pa so 1. niz dobili šele na razliko, s 27: 25. V nadaljevanju je bila tekma prav tako izenačena, ekipi sta delali precej napak, kar so bolje izkoristili Mariborčani in dobili drugi in tretji niz. V 4. nizu, so dovolj zbranosti in raznovrstnosti v napadu pokazali študenti UL in rezultat v nizih izenačili na 2:2. Zmagovalca je odločil 5., skrajšani, niz. Bolje so začeli študenti UM, povedli z 9:7, a so bili v zaključku niza uspešnejši Ljubljančani, ki so zadnji niz dobili s 15:11.

V ženski kategoriji so nastopile ekipe iz vseh treh največjih univerzitetnih središč. Videli smo tri tekme, v katerih so prevladovale študentke Univerze v Ljubljani. Nastopile so na prvih dveh tekmah in naslov osvojile brez praske. Na prvi tekmi so se merile proti ekipi Univerze v Mariboru. Oba niza pa so zanesljivo dobile. Prvega s 25: 9, drugega s 25:11. Tudi v drugi tekmi Ljubljančanke ekipi Univerze na Primorskem niso dovolile presenečenja. Čeprav je trener ekipe UL opravil nekaj zamenjav, so njegove varovanke kljub temu slavile gladko in nasprotnicam prepustile 16 točk v 1. nizu in 14 v drugem.

Najbolj napeto je bilo na zadnji tekmi, na kateri sta se za 2. mesto na DUP pomerili ekipi Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem. Bolje so začele Mariborčanke, ki so imele na razpolago več igralk. Prvi niz so dobile s 25:16. Toda borbene Primerke so v 2. nizu, kljub temu, da so igrale brez menjave, prišle do zmage s 25:17. Precej bolje so začele igrati v napadu. Tudi zadnji, 3. niz, je bil izenačen do sedme točke, a po nekaj zaporednih točkah Mariborčank, so le-te naredile razliko, ki so jo zadržale do konca in slavile s 15:9 in v nizih zmagale z 2:1.

Futsal

V dvorani Vrbanska se je odvijalo državno univerzitetno prvenstvo (DUP) v futsalu. Tradicionalno so vsa tri univerzitetna središča pripeljala svoje ekipe. Prvi dvoboj sta odigrali ekipi Univerze na Primorskem in Univerze v Ljubljani. Tekma je bila precej enosmerna, saj so imeli ljubljanski študenti boljšo ekipo. Srečanje se je končalo s 5:1 za Univerzo v Ljubljani. Sledil je tekma, ki je ponudila veliko drame. Pomerila sta se lanska finalista: Univerza v Mariboru proti Univerzi v Ljubljani. Tekma je bila zelo napeta, borbena in taktična. Ljubljančani so povedli z 1:0 šele v zaključku drugega polčasa. Mariborčani so vse sile usmerili v napad in v zadnjih sekundah izsilil prekršek nasprotne ekipe.

To je pomenilo, da je imela ekipa UM kazenski strel, ki so ga uspešno izvedli. Tako se je redni del končal z 1:1, sledili so kazenski streli. Več mirnih živcev in natančnosti so zmogli igralci Univerze v Mariboru in slavili s 3:2. Na zadnji tekmi so morali Mariborčani proti Univerzi na Primorskem potrdili prigarano zmago proti ekipi UL. Rutinirano so tekmo pripeljali do konca, slavili s 4:1 in osvojili naslov državnih univerzitetnih prvakov za sezono 2018/2019.

DUP v futsalu šteje kot kvalifikacije za napredovanje na Evropsko univerzitetno prvenstvo (EUP) v futsalu, ki bo potekalo med 15. in 23. julijem 2019 v mestu Braga na Portugalskem. DUP v odbojki pa prav tako velja kot kvalifikacija za EUP v odbojki, ki bo potekalo med 26. julijem in  2. avgustom 2019 v mestu Lodz na Poljskem.

Odbojka

REZULTATI TEKMOVANJA (Ž):

 • Univerza v Mariboru (UM) – Univerza v Ljubljani (UL) 0:2 (9:25, 11:25)
 • Univerza v Ljubljani – Univerza na Primorskem 2:0 (25:16, 25:14)
 • Univerza na Primorskem (UP) – Univerza v Mariboru (UM) 1:2 (16:25, 25:17, 9:15)

KONČNI VRSTNI RED (Ž):

 1.  Univerza v Ljubljani (UL)
 2.  Univerza v Mariboru (UM)
 3. Univerza na Primorskem (UP)

REZULTATI TEKMOVANJA (M):

Univerza v Mariboru (UM) – Univerza v Ljubljani (UL) 2:3 (25:27, 25:21, 25:18, 20:25, 11:15)

KONČNI VRSTNI RED (M):

 1. Univerza v Ljubljani (UL)
 2. Univerza v Mariboru (UM)

FUTSAL

REZULTATI TEKMOVANJA (M):

 • Univerza na Primorskem (UP) – Univerza v Ljubljani (UL) 1:5
 • Univerza v Mariboru (UM) – Univerza v Ljubljani (UL) 1:1* (3:2)
 • Univerza v Mariboru (UM) – Univerza na Primorskem (UP) 4:1

*po kazenskih strelih

KONČNI VRSTNI RED:

 1. Univerza v Mariboru (UM)
 2. Univerza v Ljubljani (UL)
 3. Univerza na Primorskem (UP)

 

Študentski šport podpirajo Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Arc Kranj d.o.o., Nomago d.o.o. in športni dnevnik Ekipa SN.

 

 SUSA
Tadej NOVAK

Sorodni članki

Back to top button