NoviceZnanost

Na Kitajskem so našli 6000 let staro igračo – keramičnega prašička

Arheologi so v provinci Jiangsu na vzhodu Kitajske našli redek primerek igrače v obliki prašička, stare približno 6000 let. Keramičnega prašička so našli na območju neolitskega najdišča Ma'an v mestu Wuxi, je poročala kitajska državna tiskovna agencija Xinhua.

Keramični prašiček, velik kot otroška pest, ima več lukenj, v njegovem votlem telesu pa naj bi bile lončene kroglice. Na Kitajskem so keramične kipce v obliki prašiča odkrili že na drugih prazgodovinskih najdiščih, tokrat je prvič, da gre za votlega keramičnega prašička.

“Lončarske skulpture v obliki prašičev so bile odkrite že na drugih prazgodovinskih najdiščih, vendar tako votlih lončenih prašičev še nismo videli,” je dejal Li Yiquan, namestnik vodje inštituta za kulturne relikvije in arheologijo Wuxi.

Raziskovalci sedaj skušajo ugotoviti, ali so prašička uporabljali za piščal. Odkritje pa je spodbudilo domnevo, da so bili prašiči na tem območju udomačeni že pred 6000 leti.

Arheologi so na najdišču Ma’an v mestu Wuxi doslej odkrili 26 grobnic in 260 predmetov, ki segajo v več dinastij kitajske zgodovine. Odkrili so lončenino, keramiko in izdelke iz žada

STA, Global Times
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button