Tehnologija

3. pravilo spletne higiene: Za profilno sliko je lahko kdorkoli

Si v teh dnevih na Facebooku tudi ti zasledil objavo o brezplačnem avtomobilu BMW X6? Si jo tudi ti všečkal in delil, da bi si povečal možnosti za prejem nagrade? No, naj ti razkrijemo resnico, gre za navadno prevaro, ki so jo ustvarili z namenom pridobivanja lajkov.

Všečkaj in deli, da prejmeš nov BMW X6

Največkrat so strani, ki ponujajo take nagradne igre, ustvarjene le zaradi tega. Zato najprej poglej zavihek Page Transparency, kjer vidiš kdaj je bila Facebook stran ustvarjena. Če je to bilo včeraj, gre za prevaro.

Veš kdo se skriva za profilom na Facebooku?

Nato poglej ali se ime strani (@ImeStrani) ujema z uradnim podjetjem oz. blagovno znamko. In na koncu preveri še, ali ima stran modro kljukico – to namreč dobijo mednarodna podjetja s preverjenim računom. Si preveril, ali bo BMW resnično podeljen? Ne bo, gre le za prevaro.

Povečujejo se izsiljevanja z intimnimi posnetki

V zadnjih letih je poraslo število izsiljevanj z intimnimi posnetki in ljubezenskih prevar. V enem letu se je število primerov izsiljevanja povečalo za 400 odstotkov! V letu 2017 smo zabeležili le 69 takih primerov, lani pa kar 275.

Žrtev ljubezenske prevare je v povprečju nakazala 12.377 evrov, lani pa je povprečno oškodovanje znašalo 9.120 evrov.

Veš kdo je za profilno sliko na Facebooku?

Kriminalci svoje žrtve največkrat iščejo na Facebooku ali Instagramu, kjer postavijo lažen profil z lepimi slikami. Pošljejo prošnjo za prijateljstvo, pričnejo pogovor in razkrijejo svojo tragično življenjsko zgodbo – so osamljeni marinci, ovdoveli zdravniki z majhnimi otroki, človekoljubni delavci. Ko vzpostavijo zaupen odnos, pričnejo s prošnjami za denar.

Ko je denar nakazan, sledijo vedno nove prošnje, dokler žrtev ne ugotovi, da je vse popolna laž.

Druga pogosta spletna prevara, ki temelji na čustveni manipulaciji, je izsiljevanje z intimnimi posnetki ali sextortion. Ponovno se začne s kontaktom na Facebooku, ko neznanka z izzivalno profilno sliko pošlje prošnjo za prijateljstvo in prične pogovor. Z žrtvijo začne koketirati in jo prepričuje, da se sleče pred spletno kamero.

Ko prejme intimni posnetek ali fotografije, začne izsiljevati, da bo posnetek poslala vsem prijateljem in družini, če ji ne bo nakazala denarja. Tukaj govorimo o zelo velikih vsotah, tudi več tisoč evrov!

Ukrep 1: Ne sprejemaj prošenj za prijateljstvo od popolnih neznancev

Ne sprejemaj prošenj za prijateljstvo od popolnih neznancev. Če te oseba, ki si jo spoznal na Facebooku, na katerikoli točki prosi za nakazilo denarja, boš najverjetneje denar nakazal goljufu!

Ukrep 2: Nikoli in nikdar ne pristani na izmenjavo intimnih posnetkov z neznancem, ki si ga spoznal prek spleta.

Za lepo profilno sliko se lahko skriva kdorkoli in vse, kar deliš z morebitnim izsiljevalcem, bo ta lahko uporabil proti tebi! Če si ti žrtev izsiljevanja, nemudoma in v celoti prekini vso komunikacijo z izsiljevalci. Nikakor jim ne nakazuj denarja!

Ukrep 3: Spletni goljufi se igrajo z našimi strahovi tudi v primerih, ko vemo, da nismo naredili nič spornega.

Ne nasedaj na lažne grožnje, ko dobiš e-pošto, ki trdi, da je tvoj računlanik okužen z virusom, ki te je prek kamere posnel pri masturbiranju, sedaj pa bo posnetek poslal vsem tvojim kontaktom. Goljufi tako želijo z lažnimi grožnjami izsiliti plačilo v eni izmed kriptovalut.

Če prejmeš tako sporočilo, ga obravnavaj kot spam in klikni gumb “Izbriši sporočilo” oz. “Prijavi vsiljeno pošto”.

Se zdaj sprašuješ kaj je 1. pravilo in kaj 2. pravilo spletne higiene?

 

 Varni na internetu (vir)
 Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button