Zabava

Zaradi zasvojenosti na Kitajskem omejitve pri igranju videoiger

Kitajska je napovedala omejitve pri igranju videoiger za mladoletne. Regulacijo igranja videoiger je zaradi problema zasvojenosti med mladimi napovedala že lani, tokrat pa je pripravila konkretne predloge in ukrepe.

Za mlajše od 18 let bo tako na Kitajskem veljala prepoved igranja spletnih videoiger med 22. uro zvečer in 8. uro zjutraj. Prav tako bodo lahko mladoletni videoigre igrali le 90 minut ob delovnikih ter tri ure ob vikendih ali praznikih.

Od lani je zasvojenost z videoigrami tudi duševna bolezen.

Mladini so tudi omejili mesečno porabo denarja na njihovih računih za videoigre. Igralci, stari od 8 do 16 let, bodo tako lahko na mesec zapravili do 200 kitajskih juanov (25,81 evra), tisti, ki so stari od 16 do 18 let, pa 400 kitajskih juanov (nekaj več kot 50 evrov).

Najnovejše smernice bodo veljale za vse spletne platforme videoiger, ki delujejo na Kitajskem. Nadzor bo potekal s pomočjo organov kazenskega pregona. Vzpostavili bodo enoten identifikacijski sistem, ki bo nastal na osnovi podatkov za verifikacijo uporabnikove identitete in starosti ter vladnih podatkov.

S tem želi Kitajska zajeziti zasvojenost z videoigrami pri mladih, velja namreč za eno največjih tržišč za videoigre na svetu. Hkrati se na Kitajskem krepijo kritike, da videoigre negativno vplivajo na mlade. Svetovna zdravstvena organizacija je namreč lani prvič med duševne bolezni uvrstila tudi zasvojenost z videoigrami.

Že lani so napovedali vzpostavitev regulatorjev za videoigre, ob tem pa so okar za devet mesecev zaustavili odobritev novih videoiger.

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button