GlasbaZabava

[INTERVJU] Before Time o življenju po Šourocku, o Štajercih in o začetkih

Before Time, simpatična peterica iz Kamnika, nas je popeljala na popotovanje skozi svojo preteklost. Spregovorili so začetkih, o podpori in o vsem, kar jih že od nekdaj povezuje. Kdo sploh so Before Time? Vse to in še več smo izvedeli v torek, 12. decembra 2023, ko smo jih ujeli tik pred pričetkom koncerta Winter is Coming.

Nadobudni člani Before Time, zmagovalci letošnjega Šourock natečaja in izvrstni glasbeniki, so se v torek ponovno vrnili na oder Štuk dvorane. Minila sta dva meseca, v tem času se je spremenilo veliko. Kaj je novega za skupino Before Time? Kaj za jih čaka v prihodnosti? Česa se najbolj veselijo? Vprašali smo jih cel kup vprašanj in dobili cel kup odgovorov. Te zanima, kaj so povedali?

Pričnimo kar na začetku …

Si predstavljaš, da bi se vse v življenju odvilo na drugačen način? Včasih lahko en preprost dogodek vpliva na vse, kar še sledi. To drži tudi za skupino Before Time. Zanimalo nas je, kako je skupina sploh nastala in kaj jih je pripeljalo vse do odra na Štuku. »Jaz in Toni sva se dobivala že prej, saj sva skupaj študirala jazz kitaro. Poznala sva Domna in vedela, da je dober bobnar. Želela sva ustanoviti trio. Rekla sva mu, če bi se kdaj dobili in zajammali, bil je za,« je povedal Peter Mandelj Mejač. Dodal je še, da je v nekaj mesecih to preraslo še v skupino štirih, saj se jim je pridružil drugi kitarist Leon. »Toni je nato malce odrastel in smo rabili novo pevko,« je še dodal. Pridružila se jim je še Naja Lipičnik.

Kdo sestavlja skupino Before Time? Domen Flerin, Peter Mandelj Mejač, Naja Lipičnik, Leon Štukelj in Toni Lah. Kot so povedali tudi sami, so skupina, ki je svojo avtorsko glasbo pisala že od samega začetka. Ko smo jih vprašali, kakšni so bili začetki skupine, so nam v hecu povedali: »Zatekaš se k nekonvencionalnim metodam zaslužka in potem gre kar na dol.« Rekli pa so tudi, da so bili res mladi in da jim je ravno avtorska glasba pomagala pri izdaji prvega albuma.

Kako si delite vloge v skupini?

Before Time je glasbena skupina, ki temelji na prijateljstvu. »Naučiš se počasi, kako vsak posameznik deluje … Gre veliko hitreje, ker se poznamo in smo že toliko časa skupaj,« je povedal bobnar Domen, ko smo ga povprašali o dinamiki skupine. Kdo piše besedila pesmi? »Vsi skupaj pišemo, ponavadi se vse začne z neko začetno idejo, ki jo nekdo prinese, ali pa po nekaj časa jammanja pridemo do te ideje. Potem rečemo, to je ideja, s katero želimo začeti in na tej ideji gradimo.«

Smeha med intervjujem seveda ni manjkalo. Ko smo skupino vprašali še o jeziku njihovih pesmi, so nam povedali: »Ne, v kurščini smo tudi pisali … No, ne … Večinoma so 50/50 (angleške in slovenske).« Zadnje čase izdajajo tudi več slovenskih pesmi, saj je v Sloveniji zanje trg večji. »Če pogledamo Dejana Vunjaka, on ima vse komade v slovenščini,« je še hudomušno dodal Toni.

“Maribor je vedno lep za obiskat … V poznih urah.”

»To se mi je res vtisnilo v srce …«

Pogovarjali smo se tudi o njihovih najljubših špilih. »Kolikor je to spet subjektivna stvar, meni je bil res najboljši špil enkrat v Trbovljah. Tisto se mi je res vtisnilo v srce, čeprav bi nekateri rekli, da je bilo prazno … Mogoče ni bilo vzdušja. Jaz sem si zapomnil tiste tri ljudi, ki so prišli. Še danes jim za božič pošljem čestitko,« je povedal Peter. »Skupaj jim pošljemo takšno podjetno na mail … pa to. Eden nam je že pisal, naj mu nehamo težit,« je v smehu dodal Toni.

Kam po Šourocku?

Kakšni občutki so sledili nazivu benda Šourocka 2023? »Občutki so bili neverjetni …  Ko dobiš ta feedback na nekem tekmovanju, je fino,« je povedal Toni. Nagrada, ki so jo dobili, bo uporabljena za snemanje novega albuma ali plate. Pred kratkim so izdali tudi nov video spot za pesem Ichika, ki so ga objavili takoj po Šourocku.

»Zdelo se nam je, da je pravi moment. Imeli smo zagon in dali ven video, ki pa je sicer še od prve plate. Promoviramo še prvo plato, ampak smo z glavo že v drugi,« je povedal Toni. Lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo še več pesmi ali mogoče tudi album? Kaj vse še sledi? Before Time bomo spremljali še naprej!

Before Time pa so na svojem drugem koncertu v “domači” dvorani, to ponovno zapolnili.

Iva KNEZ
Marcel VRBNJAK
ikona snemalec Dejan ZVONAR

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button