Kulsko

Začenja se mesec mode v Mariboru

Pokrajinski muzej Maribor je v maju tradicionalno v znamenju mode. Z vrsto prireditev, s katerimi začenjajo v četrtek, 9. maja, bodo ponovno soočili oblačilno kulturo na Slovenskem nekoč in danes.

“Generalno izhodišče projekta je spogledovanje preteklosti s sedanjostjo,” je povedala kustodinja Maja Hren Brvar.

“S pomočjo muzejskih predmetov se predstavljajo vzporednice preteklosti in sedanjosti. Vzporednice hkrati služijo tudi kot navdih za poustvarjanje ali ustvarjanje izdelkov sodobnih oblikovalcev. Na modnih druženjih se moda aktualizira in se z različnimi vsebinami prikazuje kot pomemben del vizualne umetnosti znotraj kulturne zgodovine,” je dodala.

V Pokrajinskem muzeju Maribor se bo maja odvil mesec mode

Za Pokrajinski muzej Maribor je projekt Mesec mode v muzeju, ki ga prirejajo sedmo leto zapored, tudi priložnost, da predstavi svojo edinstveno zbirko oblačilne kulture na Slovenskem. Ta šteje skoraj 10.000 predmetov, od tega več kot polovico predstavljajo modna oblačila in dodatki. Poleg tega hranijo še uniforme, liturgična oblačila in tekstil drugih namembnosti.

Potem, ko so lani v okviru omenjenega projekta postavili prvi stalni ogledni depo historičnih oblačil z uniformami. Letos bodo odprli nov ogledni depo s poudarkom na plemiških in meščanskih oblačilih in modnih dodatkih od 18. stoletja do danes. Obsegal bo okoli 150 primerkov, med drugim moške suknjiče in frake, damske životce, torbice in pahljače. Svečano odprtje je napovedano 23. maja, ko bodo v muzeju gostili tudi strokovni posvet na temo mode.

Začetek Meseca mode v muzeju bo v sodobnih trendih. V četrtek, 9. maja, ga bodo uradno odprli z modno revijo. Na reviji bodo svoje kolekcije predstavili uveljavljeni modni oblikovalci Tanja Uvera, Tanja Basle, David Bacali, Julia Kaja Hrovat, Sanija Reja Aske, Simona Kogovšek, Barbara Vrbančič, Patricia Pie in Renata Bedene.

V oglednem depoju bodo predstavili primerke iz obsežne muzejske zbirke vse do 18. stoletja nazaj, na modnih revijah pa sodobne modne stvaritve.

Teden dni kasneje bo sledilo odprtje občasnih razstav obutve, pokrival in torbic. Razstavljale bodo Maria Herzoga, Ane Lazovski, Polone Poklukar, Jasmine Granduč in Teje Jeglich.

“Modno” muzejsko dogajanje se bo zaključilo konec meseca s predstavitvijo dijaških in študentskih kolekcij. Na modni reviji bodo svoje kreacije predstavili dijakinje in dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor, Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana ter študentke in študenti Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru, Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem.

Modni reviji bosta potekali pod arkadami Mariborskega gradu, v katerem domuje Pokrajinski muzej Maribor.

 

 STA
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button