KulskoPotovanje

Na dan mrtvih mimo Zemlje lobanja

Mimo Zemlje bo okoli dneva mrtvih letel asteroid v obliki lobanje.

Mimo Zemlje bo nekaj dni po noči čarovnic in dnevu mrtvih letel asteroid, ki z nekaj domišljije spominja na človeško lobanjo. Asteroid, ki so mu znanstveniki nadeli oznako 2015 TB145 ne bo nevaren Zemlji.

Asteroid ma dve depresiji, ki bi si ju lahko razlagali tudi kot očesni vdolbini, a je treba uporabiti precej domišljije.

Asteroid so prvič opazili znanstveniki ameriške vesoljske agencije Nasa leta 2015, prav tako okoli dneva mrtvih. Tedaj je »lobanja« letela mimo Zemlje na oddaljenosti malo manj kot 500.000 kilometrov. Ker je asteroid svetlejši od običajnih, nima pa »repa«, astronomi sklepajo, da gre za ostanke kometa oziroma mrtev komet.

Asteroid, ki bo letel mimo Zemlje, z malo domišljije spominja na lobanjo.

Asteroid s premerom 600 metrov in dvema kotlinama s premerom po sto metrov za pot okoli Sonca potrebuje tri leta in 17 dni, Zemlji pa naj bi se najbolj približal 7. novembra. Tokrat naj bi letel mimo Zemlje na razdalji okoli 40 milijonov kilometrov, opaziti pa ga bo moč le z močnimi teleskopi.

Znanstveniki domnevajo, da bo »lobanja« mimo modrega planeta znova letela leta 2021, relativno blizu pa bo šele leta 2085. Ocenjujejo še, da ni možnosti, da bi ta asteroid v prihodnjih stotih ali celo 500 letih trčil v Zemljo.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button