Življenjski slogZnanost

Čemu placebo vrstica kontracepcijskih tablet?

Odgovor ni biološki, temveč povsem praktičen.

Kontracepcijske tablete je mogoče jemati s placebo premorom, a ta ni nujen. Zakaj potem tablete brez učinka najdemo v skoraj vsaki škatlici?

Vsaj devet odstotkov plodnih žensk se pri preprečevanju neželene nosečnosti zanaša na kontracepcijske tabletke. O priljubljeni metodi preprečevanja nosečnosti kroži sto in ena govorica, mnogi pa ne vedo, da sedmih tabletk v zadnjem tednu cikla, ki imajo le placebo učinek, ni potrebno zaužiti.

 

Cikel s premorom ali brez?

Ne le, da lahko v predvidenih dneh preprosto izpustimo kakršnekoli tabletke, mogoče je tudi brez premora nadaljevati z jemanjem pravih tabletk. S tem se lahko ženske popolnoma izognejo krvavitvi, ki jo doživijo med tem premorom (ne gre za menstruacijo, temveč za »krvavenje zaradi umika« hormonov, ki jih sicer dobivaš v preostalem delu cikla). »V kolikor je oseba primerna za jemanje kontracepcijskih tablet in nima nobenih posebnih zdravstvenih ovir, sta oba načina jemanja tablet varna,« je za IFLScience nedavno pojasnila Karin O’Sullivan, vodja britanske dobrodelne organizacije za spolno zdravje FPA. Številne ženske tako brez zadržkov menjujejo med režimoma, placebo tabletke pa izpuščajo predvsem, ko se odpravljajo na počitnice in se želijo izogniti krvavitvi na oddihu.

Okoli 90% žensk kot eno izmed kontracepcijskih metod uporablja tablete.

 

Razlog ni biološki, temveč povsem praktičen

Če zanjo ni biološkega vzroka, kaj potem placebo vrstica sploh počne v paketu kontracepcijskih tablet? Odgovor je presenetljivo praktičen – ustvarjalci tablet so se že v 60. letih odločili, da bo vmesna krvavitev, za katero so zaslužne placebo tablete, jemalkam dala občutek naravnega ciklusa. Verjeli so, da so ženske želele obdržati menstruacijo, zato so jim ponudili možnost obdržati svoj cikel v kar se da naravnem ritmu.

Eden izmed vzrokov, da so danes placebo tablete del vsake škatlice kontracepcijskih tabletk, se skriva tudi v prepričanjih katoliške cerkve.

Z ozirom na naravni menstruacijski ciklus so želeli nagovoriti tudi cerkveno skupnost. Eden izmed idejnih očetov tabletk, John Rock, je, razpet med svoja katoliška prepričanja, da je umetno preprečevanje nosečnosti, torej kontracepcija, greh in željo, da bi ženskam vseeno ponudil možnost kontracepcije, verjel, da bodo placebo tablete tako uspešno imitirale naravni cikel, da bi jih lahko ljudem predstavili kot naravne. In ker naravne oblike preprečevanja zanositve v katoliški cerkvi niso označene za greh, bi jih brez pomislekov lahko uporabljale tudi verne ženske.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDostop.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button