Življenjski slog

Fetišev je toliko, kot je seksa – preveri nekaj pogostih “kinkov”

Beseda "fetiš" misli običajno popelje k bičem, usnjenim bodijem ali vsaj k stopalom. Fetiš pa je marsikaj več, kot bi si morda mislili, in velika verjetnost obstaja, da tudi sam že živiš katerega izmed njih.

Kar opredeljuje fetiš, ni toliko, kaj točno sta dejavnost ali predmet poželenja, temveč vloga, ki jo ima ta fetiš v življenju nekoga. Seksologinja in psihologinja Denise Renye pravi, da se “fetiš običajno imenuje vedenje, brez katerega se nekdo ne more spolno vzburiti. Fetiši so lahko tudi izraz, ki ga ljudje uporabljajo za opis spolnega vzburjenja, ko je ta povezan z netipično spolnim objektom”.

Raziskave kažejo, da kar polovico spolno aktivnih zanimajo spolne dejavnosti “izven norme”, kateri pa so nekateri izmed najpogostejših fetišev?

1 Igra z udarci

Igra z udarci ali impact play pomeni šeškanje, bičanje in vse podobne oblike sporazumnega tepeža. Šeškanje je običajno prva stopnička na poti v vode BDSM, igra z udarci pa sicer vključuje vse od lahnega udarca po zadnjici do bičanja.

seks, bič, bdsm
Šeškanje je eden izmed delov BDSM-a.

2 Foot fetish

Foot fetish pomeni željo po oboževanju stopal – recimo masaži, poljubljanju, lizanju ali vohanju. Ta fetiš je izjemno pogost.

3 Analni seks

Za eksperimentiranje z analnim seksom ne rabiš nujno imeti fetiša, a marsikdo se rad ukvarja s stvarmi tam zadaj. Analna igra je lahko vse od stimulacije s prstom med seksom, uporabe zadnjičnih čepov pa do analnega seksa. Medtem ko je analni seks lahko varen in čudovit, pa je potrebno poskrbeti za potrebno lubrikacijo in higieno.

seks
Pri analnem seksu ne smemo pozabiti na uporabo kondoma in nevarnost “kontaminacije” med zadnjico in vagino.

4 Seksi perilo

Eden izmed najpogostejših fetišev se osredotoča na spodnje perilo. To sicer niti ne velja za nek fetiš, vsekakor pa vzburja mnoge.

5 Skupinski seks

Za skupinski seks gre, ko sta prisotni več kot dve osebi. To pa lahko pomeni več kot trojček. Ko seksa skupina ljudi več spolov, gre za orgijo, gang bang pa se običajno poimenuje občevanje, ko je ena oseba enega, vsi ostali pa drugega spola.

6 Nadzor orgazma

Nadzor orgazma je praktično to, da se partner odloči, kdaj bo drugi doživel orgazem. To daje občutek nadzora.

orgazem, seks
Mnogim je privlačno tudi to, da nadzorujejo, kdaj in kako partnerju pride.

7 Vezanje

Pri vezanju, omejevanju oz. bondagu gre za omejevanje partnerja. Svojega partnerja lahko zavežeš s pasom, vezicami ali lisicami in s tem omejiš njegovo gibanje.

8 Voajerizem

Voajerizem je opazovanje drugih, ki so goli ali ki seksajo, ko opazovalcu to prinaša spolni užitek. To je pogosteje, kot bi si morda mislili, druga stran voajerizma pa je ekshibicionizem, doseganje spolnega užitka ob tem, ko te opazujejo drugi.

silhueta, seks
Razkazovanje ali opazovanje drugih je značilno za seks zabave, lahko pa se dogaja tudi drugod.

9 Cuckolding

Tradicionalno cuckolding pomeni situacijo, ko mož opazuje svojo ženo, medtem ko ta seksa z drugim. Mož lahko gleda, ni mu pa dovoljeno sodelovati. Pogosto gre za obliko erotičnega ponižanja, lahko pa deluje tudi obratno – moža z drugo partnerko opazuje žena.

10 Dominacija

Dominacija (in nasprotno podrejenost) se nanaša na erotično izmenjavo moči med partnerji. Pri takšnem nadzoru moči je eden izmed partnerjev nadrejen in drug podrejen.

seks, lisice, bdsm
Pri dominaciji velikokrat prihaja tudi do ostalih fetišev, recimo vezanja in omejevanja partnerja.

11 Urofilija

Pri urofiliji gre za vzburjenje ob uriniranju po partnerju ali obratno. To pa velikokrat vključuje tudi določeno igro dominacije in podrejenosti.

12 Nosečnost

Nosečnost je sicer rezultat seksa, lahko pa je tudi fetiš, ki vznemirja. Običajno gre za privlačnost do nosečniškega telesa, lahko pa vključuje tudi age play – vznemirjenje, ob tem, da je partner občutno mlajši ali starejši.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button