Življenjski slog

Lubrikant: odlično orodje za popestritev spolnega življenja

Lubrikant je odličen pripomoček za izboljšanje spolnega življenja. Vseeno pa imamo pred njim (predvsem heteroseksualni pari) mnogo predsodkov. Preveri, zakaj so predsodki lažni in kako lahko uporaba lubrikanta koristi tudi tebi.

Pogovarjanje o lubrikantu ne bi smelo biti sporno – kaj bi lahko bilo narobe s tem pripomočkom za spolno življenje, ki je bil ustvarjen, da zmanjša nezaželeno “trenje” med spolnimi odnosi? Nanj velikokrat gledamo s predsodki in o njegovi uporabi načeloma ne govorimo radi. Zakaj je temu tako?

Lubrikant – pripomoček lenih?

Napačen predsodek je, da je lubrikant nekaj, kar uporabljajo leni. Tisti, ki se jim “ne da” brez ostalih pripomočkov poskrbeti, da bi za navlaženost nožnice poskrbela izključno spolna vzburjenost partnerice. Med tem ko tega z gotovostjo ne moremo ovreči, to vsekakor ni njegov osnovni namen.

Spolno življenje, navlaženost nožnice, spolna vzburjenost, analni seks, uporaba lubrikanta, pripomočki za izboljšanje spolnega življenja
Lubrikant poskrbi za ustrezno navlaženost.

Lubrikant je v prvi vrsti pomemben pri partnerjih, ki prakticirajo analni seks. Le-ta je lahko brez ustrezne navlažitve zelo neprijeten in celo boleč. Lubrikant pa spolno življenje znatno olajša in polepša tistim, ki bi jim seks sicer lahko pomenil negativno izkušnjo. To se zgodi pri zdravstvenih stanjih kot so hormonska neravnovesja, menopavza in stranski učinki nekaterih zdravil kot so kontracepcijske tabletke in antidepresivi. V teh primerih (ne)navlaženost ni pogojena s tem, da ženska ne bi bila vzburjena, temveč samo z ostalimi dejavniki, ki z vzburjenostjo niso povezani. Tudi pri ženskah brez posebnih težav naravna navlaženost nožnice ni vedno samoumevna.

Kulturni odpor do lubrikantov spodbujata tudi mišljenje, da se z njihovo uporabo moškim zmanjša nivo “moškosti” in lažne informacije o (ne)varnosti uporabe. Medtem je uporaba lubrikanta v homoseksualnih zvezah in odnosih nekaj, kar ne nosi negativne konotacije.

Zakaj bi ga moral kupiti tudi ti?

Lubrikant je na koncu dneva samo pripomoček, ki s pravo osebo, ob pravilni uporabi, seks naredi še boljši, užitke pa še mogočnejše. Uporaba je nekaj povsem vsakdanjega in niti najmanj nekaj, česar bi se morali sramovati ali obsojati.

Spolno življenje, navlaženost nožnice, spolna vzburjenost, analni seks, uporaba lubrikanta, pripomočki za izboljšanje spolnega življenja
Uporaba lubrikanta lahko znatno pripomore k izboljšanju spolnega užitka.

Nobenega negativnega vpliva nima na tvojo povezavo s spolnim partnerjem, vsekakor pa pozitivno vpliva na spolno privlačnost in užitke. Četudi pa lubrikant in ostali pripomočki za izboljšanje spolnega življenja niso po tvojem okusu, se izogibaj stigmatizaciji. Nekaterim, ki v seksu sicer ne bi uživali, namreč prinaša občutke, ki jih s pomočjo lubrikanta lahko doživijo.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button