Zdravje

Čajanka na Štuku: en čaj s pogovorom o duševnih stiskah, prosim!

Ambasadorji kampanje Nisi okej? Povej naprej. so tokrat v Štukovi kavarni ob čaju pripravili pogovor o duševnih stiskah mladih. Kampanja se osredotoča predvsem na destigmatizacijo mentalnih bolezni v družbi, ki še ni popolnoma pripravljena spregovoriti o tej temi.

Štukova kavarna je študentom tokrat nudila posebno ponudbo: čaj s pogovorom o duševnih stiskah. Ambasadorji kampanje Nisi okej? Povej naprej., ki deluje v sklopu projekta Ukrepi na področju obvladovanja širitve COVID-19 s poudarkom na ranljivih skupinah prebivalstva Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so na čajanki spregovorili o tem, kako pomembno je, da se duševne stiske ne stigmatizirajo.

Čajanka

    Kot se za čajanko spodobi, sta bila poleg promocijskega materiala za obiskovalce na voljo tudi čaj za sprostitev in čaj za energijo.

»Žalostno je, ko ljudje kot edini možni izhod vidijo samomor.«

Čajanka na Štuk sicer ni privabila obiskovalcev, je pa Nuša, vodja kampanje, ob tem zaupala, da jo skrbi prav to, da si ljudje ne upajo stopiti naprej, ko so v hudih stiskah.

»Žalostno je, ko vidiš ljudi, ki bi jim lahko pomagal, ampak potem zaradi neke stigme, strahu, ne spregovorijo in kot edini možni izhod vidijo samomor. V resnici pa je toliko drugih opcij, zato mi je zelo pomembno, da ta kampanja pride do vseh. Da ljudje nehajo živeti v stiski in se začnejo zavedati, da je to nekaj normalnega, človeškega. In da ne pomeni, da si čuden ali edini osamljeni.« Poudarila je tudi, kako pomembna je medsebojna komunikacija: »Pomembno je, da se začnemo med seboj pogovarjati in poslušati. Pa ne poslušati samo z namenom, da se odzovemo, ampak zato, da razumemo drug drugega.«

čajanka
Aleks je ena izmed ambasadork kampanje, ki z deljenjem svoje zgodbe želi pomagati ljudem, ki se spopadajo z duševnimi stiskami.

Aleks želi deliti svojo zgodbo z ljudmi, ki so v podobni situaciji

Aleks pa je ena izmed ambasadork, ki je na Štuk prišla delit svojo zgodbo. Skozi svoje življenje se je spopadala z motnjo anksioznosti, ki je v svojih mladih letih niti ni znala pravilno izgovoriti, kaj šele identificirati. Kasneje je njeni anksioznosti v bran stopila tudi depresija, kar jo je vodilo v poskus samomora. Čeprav se po svojih besedah danes še vedno spopada s težavami, si vseeno želi deliti svojo zgodbo z ljudmi, ki so tam, kjer je nekoč bila sama.

Vsem študentom pa, ki se spopadajo z duševnimi stiskami, še posebej sedaj, ko so na pragu izpitnega obdobja, svetuje: »Jaz imam predvsem dober podporni sistem. To se mi zdi najbolj pomembna stvar od vsega. Zdaj, ali je to prijatelj, ali je to sošolec, ali sta to mami, ati, lahko strokovna pomoč. Da najdeš tisto osebo, ki te dejansko posluša vsak dan, da lahko daš ti to ven iz sebe.«

Kampanja ima poleg mladih, kot so Aleks, tudi številne znane ambasadorje. Med njimi so najbolj prepoznavni Aljoša Bagola, Desa Muck, na novo pa se jim je pridružil tudi David Zupančič. Na Instagramu je vsem bolje znan kot @ministry.for.wtf. Eden izmed partnerjev kampanje pa je tudi Univerza v Mariboru.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button