Šport

Sončno popoldne ob Spikeballu na travnati ploščadi v kampusu

V torek, 31. maja, je na travnati ploščadi v kampusu Gosposvetska potekal turnir in predstavitev novega športa spikeball. Na turnirju so se mariborski študentje lahko v tem novem športu tudi pomerili, zmagovalci pa so prejeli nagrade. Dogodek je organizirala Študentska organizacija Univerze v Mariboru, s sponzorjema Radensko in Frutabelo.

Kaj je spikeball in kako se igra?

Spikeball je igra s štirimi igralci, ki se igra v dvojicah. Med dvojicama je na tleh položena manjša okrogla mreža, ki spominja na miniaturni trampolin. Žogica, ki se uporablja za igro je rumena, plastična mini odbojkarska žoga, ki je po velikosti sicer bolj podobna softballu. Igralci stojijo okoli mreže, igralca iste ekipe pa en ob drugem.

Igra se prične s servisom, ki se izvede tako, da se žoga odbije od mreže proti nasprotni ekipi. Ta jo mora sprejeti in jo preko mreže odbiti nazaj. Preden dvojica žogico odbije proti nasprotni ekipi ima na voljo tri medsebojne dotike oz. odboje, podobno kot pri odbojki. Zmaga ekipa, ki prva doseže 21 točk.

Spikeball nima omejenega igrišča, zato se lahko igralci med igro okoli mreže gibajo v vseh smereh. Mnogokrat to tudi pomeni, da pride do hitrih in težkih podaj, atraktivnih skokov čez mrežo ali nizkih reševanj pri tleh. Spikeball se lahko igra na različnih podlagah: na travi, mivki, v dvorani …

Študenti so se pomerili tudi na krajšem turnirju

Mariborski študentje so se lahko tej zanimivi verziji odbojke tudi pomerili. Dogodek je potekal na zeleni ploščadi za Štukom v kampusu Gosposvetska v okviru letošnje Aktivne študentske pomladi v organizaciji Oddelka za socialna in zdravstvena vprašanja ŠOUM.

ŠOUM-ovci iz Oddelka za socialna in zdravstvena vprašanja so poskrbeli za izvedbo turnirja.

Postavljene so bile tri mreže, namen turnirja pa sta bila predstavitev novega športa in druženje ob sončnem popoldnevu. Dogajanje se je začelo ob 16. uri in je trajalo približno dve uri. Tekom turnirja so se spikeball igralci lahko osvežili z Radensko in okrepčali s Frutabelo.

Rezultati turnirja v spikeballu

  1. mesto: Tački
  2. mesto: Šadl
  3. mesto: Janko

Jakob VANČEK
Jakob VANČEK
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Sorodni članki

Back to top button