Dostopov božič

Dostopov božič: Božični filmi, ki jih moraš pogledati

Od začetka meseca decembra na televiziji nenehno predvajajo božične filme. Tako lahko s pomočjo sproščenih prizorov zasnežene pokrajine, božične dekoracije in do srca segajoče romantike "vklopimo" božično vzdušje. Katere so tiste filmske klasike, ki jih moramo pogledati tudi letos, in kateri izmed novejših božičnih filmov so vredni ogleda?

Vsak izmed nas ima razne tradicije in navade, ki sestavljajo preživljanje časa med prazniki. Za mnoge to pomeni tudi ogled klasičnih božičnih filmov iz otroštva ali pa kratkočasenje z gledanjem novejših filmov, ki se odvijajo v času božiča. Tako lahko zlahka ustvarimo praznično vzdušje in preživljamo dneve pred in po božiču. Preveri nekaj predlogov za letos.

Sam doma (Home alone)

Legendarni božični film, ki ga zagotovo poznamo vsi. Zgodba o osemletnem Kevinu, ki med božičnimi prazniki ponesreči ostane sam doma, medtem ko njegova družina odpotuje v Pariz. Komedija prikazuje, kako se njegova prvotna dobra volja zaradi nenadne svobode kmalu spremeni v “borbo” z nepridipravoma, ki praznike izkoristita za svoje nečedne posle. Film, ki ga mnogi znamo že skoraj na pamet, pa vendar – ni božiča brez Kevina.

Pisma Sv. Nikolaju (Listy do M)

Pisma Sv. Nikolaju je poljski film izpod rok slovenskega režiserja Mitje Okorna. Prikazuje zgodbo več med seboj nepovezanih likov, ki med prazniki ugotavljajo, kakšen je pomen iskrene ljubezni. Na hudomušen način je predstavljen predpraznični čas, dodan pa je seveda učinek zarošenih oči. Prvemu delu iz leta 2011 sta sledili tudi nadaljevanji v letih 2015 in 2017.

Božiček (The Santa Clause)

Še en božični film, ki je bil v naših otroških letih vsak december predvajan na televiziji. Prvi izmed serije treh istoimenskih filmov predstavlja zgodbo Scotta Calvina, običajnega človeka, ki je kriv, da Božiček na božični večer pade s strehe njegove hiše. Ker svoja darila po svetu čaka na milijone otrok, mora za delo (ali božične sani) poprijeti Scott s svojim sinom.

Počitnice (The Holiday)

Nenadno se bliža božič, Amanda (Cameron Diaz) in Iris (Kate Winslet) pa tik pred prazniki ostaneta sami. Združuje ju enak problem, ločuje pa Atlantik. Ena prihaja iz Združenih držav Amerike, druga pa iz Anglije. Preko spletnega portala se dogovorita za zamenjavo domov čez praznike in tako božič preživita vsaka v domu druge. Božični čas pa je seveda čaroben in kaj hitro se zgodi, da s pomočjo očarljivih lokalcev pozabita na svoje težave …

Pravzaprav ljubezen (Love Actually)

Britanska božična klasika, pri kateri je Okorn našel navdih za poljsko verzijo. Zgodba sledi osmim parom v času pred božičem. V filmu so zaigrala odmevna igralska imena kot so Hugh Grant, Colin Firth, Liam Neeson, Alan Rickman, Keira Knightley in Rowan Atkinson.  Film velja za eno izmed modernih božičnih klasik.

Risani filmi

Prazničnih risanih filmov, ki so vredni ogleda, je ogromno. Iz preteklih let se spominjamo zelenega “sovražnika božiča” Grincha (How the Grinch Stole Christmas), potovanja do Severnega pola s staro železnico Polarni vlak (The Polar Express) in Predbožične more (The Nightmare Before Christmas). Tudi v zadnjih letih pa je bilo izdanih veliko risanih filmov, ki počasi postajajo klasike. Ena izmed teh je zagotovo Ledeno kraljestvo z junakinjama Anno in Elzo. Drugi del avantur z junaki iz Arendella si trenutno še lahko ogledaš tudi v kinu.

Naj bo božič tudi na tvojem ekranu!

Za eno izmed pravih božičnih klasik velja film Čudovito življenje (It’s a Wonderful Life), ameriška klasika iz leta 1946. Omenimo tudi Škrata (Elf), Ko si spal (While You Were Sleeping) in vrsto nizkocenovnih božičnih filmov, ki ti pričarajo pravo praznično vzdušje.

Če malce pobrskaš po internetu ali po lastnem spominu, pa boš zagotovo našel še kakšno idejo za to, kaj je letos vredno ogleda. Veselo gledanje ti želimo, kot namig pa še to: ob vsak božični film se kot nalašč poda skodelica toplega kakava in piškotki.

 

Sara VOCOVNIK
Unsplash
ikona snemalec FIVIA film – Pisma Sv. Nikolaju (Mitja Okorn) – SLO TRL; Movieclips Classic Trailers – The Holiday (2006) Official Trailer 1 – Kate Winslet Movie; Walt Disney Animation Studios – Disney’s Frozen Official Trailer.

 

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button