Dostopov božič

Dostopov božič: drsališče, fritule in soj tisočerih lučk, to je adventni Zagreb

Zagreb: priljubljena destinacija za ljubitelje zgodovine in koncertov. V adventnem času pa se spremeni v pravo božično pravljico. Preveri, kako se lahko odpraviš tja na kratek izlet in kaj vse lahko vidiš.

Če te mika, da bi se odpravil uživat predbožični čas v mesto izven Slovenije, je Zagreb zagotovo najbližja in najugodnejša možnost. Mesto naših južnih sosedov ponuja številne praznične dogodivščine, ki bodo tebi, prijateljem in družini popestrile veseli december. Kaj še čakaš, pot pod noge!

Na kratko o mestu ?

Zagreb še vedno velja za največje in seveda glavno mesto Hrvaške. Park Maksimir (tam zraven, kjer nas običajno pripeljejo na koncerte) ponuja številne ležerne sprehode, živalski vrt pa še malo zabave. Gornji in Donji grad, kot domačini imenujejo stara dela mesta, pa vsak zase nudita številne znamenitosti – kot se spodobi za vsako lično evropsko mesto. Prav tako pa se mesto pred božičem spremeni v pravo pravljico.

Kako do tja? ?

Avto je še vedno najbolj priročno prevozno sredstvo, a zgolj z vidika, da ti nudi domače udobje. Včasih je lažje, da te na destinacijo dostavi nekdo drug, da se ti ni potrebno ukvarjati s parkiranjem. Tu imaš dve možnosti. Prva je vlak, ki štirikrat dnevno pelje v Hrvaško prestolnico (in tolikokrat tudi nazaj). Malo večkrat na dan te tja odpelje tudi Flixbus. Vendar previdno – v adventnem času se oba lahko dokaj hitro napolnita.

Kaj bo dogajalo? ✨

Po celem mestu bo donela glasba. Zagreb bodo napolnili zvoki praznične melodije kar z balkonov, komorni orkestri in solisti pa bodo odigrali svoje koncerte. Številni muzeji bodo božično obarvali svoje razstave, med njimi pa ne gre zamuditi Muzeja čokolade. Gotovo in absolutno pa ne gre zamuditi ledenega parka. Trg Kralja Tomislava se namreč spremeni v gromozansko drsališče, ki ga je vredno preizkusiti. Sicer so vrste dolge, a lahko vmes poješ kakšno fritulo, da si skrajšaš čas in lakoto.

Najlepši kotički in fotostopi ?

Trg Nikole Šubića Zrinskoga nudi svetlikajoče paviljone in skrite foto točke, kjer se je gotovo vredno ustaviti in obeležiti prijeten izlet. Vzhodna stran Strossmayerjevega trga bo okrašena s starimi plesnimi čevlji, smučmi in drsalkami, ki segajo kar 70 let v preteklost, medtem ko bo zahodno Strossmayerjevo sprehajališče nudilo luštne lesene hiške, prav prikupno božično okrašene. Trg bana Jelačića pa je lokacija, kjer bo vse: smreka, adventi venček, miljon lučk in seveda dobra hrana. Ikonična lokacija, popolna za družinski selfie.

Marina BAJIĆ
Instagram

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button