Dostopov božič

Dostopov božič in ideja za predbožični izlet: Budimpešta

Manj kot 400 kilometrov iz Maribora se nahaja Budimpešta, madžarska prestolnica, ki slovi po enem izmed najlepših božičnih sejmov na svetu. Preveri nekaj utrinkov iz predbožične Budimpešte – ne, ni še prepozno za obisk.

Budimpešta je prestolnica naše vzhodne sosede, Madžarske, ki šteje skoraj toliko prebivalcev kot celotna Slovenija. Mesto, imenovano tudi vzhodni Pariz, je s svojimi številnimi biseri očarljivo vso koledarsko leto, še posebej pa se prebudi v predprazničnem času.

Budimpešta je barvita prestolnica, ki združuje številne bogate zgodovinske arhitekturne znamenitosti, odlično gastronomsko ponudbo in pestro kulturno dogajanje. Lepotica na Donavi pa velja tudi za nakupovalni raj.

Predbožična Budimpešta se nahaja na številnih seznamih najlepših božičnih sejmov po svetu, njen osrednji božični sejem pred baziliko sv. Štefana pa je letos že drugič prejel tudi naziv za najlepši evropski božični sejem.

Veličasten božični sejem pred še veličastnejšo baziliko

Osrednji (seveda pa ne edini) božični sejem v Budimpešti se nahaja pred enim največjih biserov Budimpešte, baziliko sv. Štefana. Tam raznorazni prodajalci ponujajo številne ročne izdelke, vrsto okusne hrane (najpriljubljenejša sta madžarska langoš in kurtoš), pijače, pa tudi oblačila, denarnice … Zvečer sejem še posebej zaživi, saj se takrat na pročelju bazilike predvajajo praznične animacije.

Dostopov božič, Budimpešta, prazniki, lučke, praznično vzdušje, Madžarska, izlet, vzhodni Pariz, bazilika sv. Štefana, sejem, božični sejem, langoš, kurtoš, božične stojnice | Sejem pred baziliko je tudi uradno najlepši v Evropi.
| Največji božični sejem v Budimpešti pa se nahaja na trgu Vörösmarty, na koncu znamenite nakupovalne ulice Váci.
Dostopov božič, Budimpešta, prazniki, lučke, praznično vzdušje, Madžarska, izlet, vzhodni Pariz, bazilika sv. Štefana, sejem, božični sejem, langoš, kurtoš, božične stojnice | Sejem je prav čarobno okrašen…
| … in opremljen z mnogimi foto spoti
Dostopov božič, Budimpešta, prazniki, lučke, praznično vzdušje, Madžarska, izlet, vzhodni Pariz, bazilika sv. Štefana, sejem, božični sejem, langoš, kurtoš, božične stojnice | … seveda pa je izvrstna tudi ponudba stojnic, ki ponuja vse od hrane do spominkov in rokodelskih izdelkov.

  Božične stojnice je moč najti tudi drugod, da pa o vsesplošnem božičnem vzdušju v metu sploh ne govorimo. V strogem centru mesta lahko tako najdemo številne praznično okrašene kotičke, ki dopolnjujejo “celoletno ponudbo” znamenitosti. Pravljična predbožična Budimpešta je krasno vidna tudi iz ladjic, ki plujejo po Donavi, in iz velikega panoramskega kolesa, ki ponuja odličen razgled na vso mesto.

  Dostopov božič, Budimpešta, prazniki, lučke, praznično vzdušje, Madžarska, izlet, vzhodni Pariz, bazilika sv. Štefana, sejem, božični sejem, langoš, kurtoš, božične stojnice | Krasen razgled na mesto nudi vožnja s panoramskim kolesom…
  Dostopov božič, Budimpešta, prazniki, lučke, praznično vzdušje, Madžarska, izlet, vzhodni Pariz, bazilika sv. Štefana, sejem, božični sejem, langoš, kurtoš, božične stojnice | …idiličen razgled na Budimpešto pa ponuja tudi vzpon na grajski grič…
  Dostopov božič, Budimpešta, prazniki, lučke, praznično vzdušje, Madžarska, izlet, vzhodni Pariz, bazilika sv. Štefana, sejem, božični sejem, langoš, kurtoš, božične stojnice | …kjer se iz Ribiške trdnjave odpira pogled na celotno mesto.

   Je vzdušje res tako praznično tudi v teh epidemioloških časih?

   V Budimpešti se zdi, da epidemija mestnega vrveža sploh ni preveč prizadela. V zaprtih prostorih (torej tudi v trgovinah in na javnem prevozu) je uporaba mask obvezna, sicer pa je vzdušje zelo sproščeno. Izpolnjevanje PCT pogojev preverjajo bolj redko (npr. na vhodu na božični sejem), obiskovalec pa niti sicer ne opazi nekih hudih ukrepov. Svobodno se prodajajo vse vrste dobrot – tudi zloglasno kuhano vino – vse obratuje po normalnem delovnem času …

   Dostopov božič, Budimpešta, prazniki, lučke, praznično vzdušje, Madžarska, izlet, vzhodni Pariz, bazilika sv. Štefana, sejem, božični sejem, langoš, kurtoš, božične stojnice | Budimpešto se res splača obiskati, saj je polna zanimivosti (“oltar” Michaelu Jacksonu pred hotelom, kjer je običajno bival), …
   Dostopov božič, Budimpešta, prazniki, lučke, praznično vzdušje, Madžarska, izlet, vzhodni Pariz, bazilika sv. Štefana, sejem, božični sejem, langoš, kurtoš, božične stojnice | … arhitekturnih biserov in…
   Dostopov božič, Budimpešta, prazniki, lučke, praznično vzdušje, Madžarska, izlet, vzhodni Pariz, bazilika sv. Štefana, sejem, božični sejem, langoš, kurtoš, božične stojnice | … čudovitih pogledov.
   Dostopov božič, Budimpešta, prazniki, lučke, praznično vzdušje, Madžarska, izlet, vzhodni Pariz, bazilika sv. Štefana, sejem, božični sejem, langoš, kurtoš, božične stojnice| Mesto pa poleg ogledovanja znamenitosti, odlične hrane in nakupovanja ponuja tudi mnogo zabavnih aktivnosti.

    Še je čas za obisk!

    Sejmi so odprti do 31. decembra 2021 oz. 1. januarja 2022 – kar pomeni, da imaš še obilo priložnosti, da jih obiščeš. Ker je Budimpešta od Maribora oddaljena manj kot 400 kilometrov, se lahko tja odpraviš v lastni režiji (na meji vse poteka brez komplikacij – običajno se ni potrebno niti ustaviti), z javnim prevozom ali v sklopu katere izmed potovalnih agencij, ki v decembru tja potujejo.

    Sara VOCOVNIK
    Sara VOCOVNIK

    Sara Vocovnik

    Novinarka

    Sorodni članki

    Back to top button