Dostopov božič

Dostopov božič: v predpraznično Mursko Soboto vabijo baloni in kolesa

Prekmurska prestolnica, Murska Sobota, je očarljiva v vseh letnih časih, še posebej čarobna pa postane z decembrskimi lučkami. Preveri nekaj razlogov, zakaj jo je letos vredno obiskati.

V zadnjih tednih na Dostopu zbiramo ideje, kam v pravljičnem decembru. Doma smo že obiskali Kranj in Brežice, čez mejo pa smo potovali tudi v hrvaški Zagreb in k vzhodnim sosedom, v Budimpešto. Danes potujemo v isto smer, a nekoliko bližje, naravnost v srce Prekmurja – Murska Sobota kliče.

Na kratko o mestu ?

Murska Sobota je središče in največje mesto slovenskega Prekmurja. Mesto z okoli 10 tisoč prebivalci skriva bogato zgodovino, ki jo lahko raziskujemo z znamenitostmi, kot so Soboški grad, Mestni park, Evangeličanski kompleks, razni spomeniki … Mesto je značilno prekmursko, poznano po številnih ravnicah in posebnem dialektu, zadnja leta pa veliko ljudi privablja Paviljon EXPANO ob Soboškem jezeru.

Morda si kdaj že obiskal kakšen koncert na soboškem dvorcu Rakičan ali spremljal letošnje Svetovno balonarsko prvenstvo, ko je nebo nad mestom krasilo več deset toplozračnih balonov. Murska Sobota pa vabi tudi v decembru.

Kako do tja? ?

Od Maribora do Murske Sobote te loči okoli 60 kilometrov oz. 40 minut vožnje, iz Ljubljane pa boš v osrčje Prekmurja prispel v slabih dveh urah. Tja se lahko odpraviš tudi z vlakom ali avtobusi, ki vozijo iz večjih slovenskih mest. Glede na vreme se lahko po mestu podaš s Soboškim Biciklinom, sicer pa so praktično vse znamenitosti centra mesta dosegljive, če se malce sprehodiš.

Kaj bo dogajalo? ✨

V sklopu dogajanja Praznični december v Soboti 2022 se že od začetka meseca odvija praznični program. V drevoredu Martina Luthra se nahaja drsališče, tam pa se je v preteklih tednih odvilo tudi več koncertov. Nastopila sta denimo Žan Hauptman in Leopold I., v prihodnjih dneh pa bo potekal še božični sejem, božično senje, več koncertov (tudi v mladinskem klubu MIKK), delavnice itd. Celoten program lahko preveriš na tej povezavi, naj pa ti namignemo še, da bo na Trgu zmage organizirano tudi silvestrovanje.

Murska Sobota
Za Mursko Soboto je značilen poseben dialekt (foto: Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota).

Najlepši kotički in fotostopi ?

In kam po najbolj čarobne predpraznične trenutke (in najlepše slike)? Po mestu lahko najdeš številne lično okrašene kotičke. Ob tem naj izpostavimo fototočko na Slovenski ulici, veliko zeleno srce, ki je simbol mesta kot turistične destinacije. Posebej pa izstopajo tudi velik toplozračni balon (v spomin na prvenstvo) in okrašena kolesa, ki jih poleg lučk krasijo tudi napisi v pristni prekmurščini.

Murska Sobota
Zeleno srce je prepoznavni znak turistične destinacije Murska Sobota (foto: Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota).

Ob tem pa seveda ponovno omenimo čarobno drsališče na drevoredu, ob katerem se lahko tudi pogreješ z gostinsko ponudbo, in ob tem opazuješ lično evangeličansko cerkvico ob drsališču. Murska Sobota kliče – čas je za obisk.

Sara VOCOVNIK
Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Instagram

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button