Dostopov božičPrehrana

Dostopov božič: preverjeni recepti za preproste praznične slaščice

Ko zadiši po cimetu, ingverju, jabolkih in ostalih značilnih prazničnih aromah, veš, da je božič tik pred vrati. Letos lahko s čim sladkim svoje bližnje presenetiš tudi ti. Preveri nekaj preprostih receptov za slaščice, ki ti ne bodo vzele preveč časa in truda.

Zbrali smo nekaj preprostih receptov za praznične slaščice, ki jih lahko pripravi tudi nekdo, ki sicer ni velik slaščičarski mojster. Tiste sladke dobrote, za katere pri pripravi ne potrebuješ pečice, lahko pripraviš tudi v študentskem domu.

Palmiers

Težavnost: ❉

Čas priprave: 30 minut

Sestavine:

  • listnato testo
  • sladkor (po občutku, cca. 100-200 g)
  • cimet

Pecivo Palmiers so preprosti piškoti iz listnatega testa. Nekateri jim pravijo tudi svinjska ušesa, izvirno, francosko, ime pa so dobili, ker spominjajo na palmine liste.

Priprava je izredno preprosta: na kristalnem sladkorju razvaljamo vnaprej kupljeno listnato testo. Čez testo posujemo preostanek sladkorja, ki smo mu za okus dodali cimet. Iz obeh daljših stranic pravokotnika testo zavijemo v rolado proti sredini. Nastalo rolado narežemo na dober centimeter široke trakove, ki jih položimo na pekač. Ker se bodo keksi med peko razširili, naj med njimi ostane nekaj prostora. Pečemo okoli 15 minut na 180 °C oz. do zlate barve.

Praznična peka, peka, slaščice, sladke dobrote, sladice, priprava, pecivo, piškoti, palmiers
Sladkor na Palmiers pecivu se lepo stopi in karamelizira.

Čokoladni razpokančki

Težavnost: ❉❉

Čas priprave: 90 minut

Sestavine:

  • 210 g ostre moke
  • 55 gramov masla
  • ½ vrečke pecilnega praška
  • vaniljev sladkor
  • 2 jajci
  • 230 g čokolade za kuhanje
  • 80 g sladkorja v prahu (+ mleti sladkor za posip)

Čokoladni razpokančki so okusni praznični piškoti, ki se kar stopijo v ustih. Po receptu iz Oblizniprste.si, začnemo s topljenjem čokolade in masla. To storimo na pari in stopljeno maso pustimo, da se ohladi. Medtem posebej zmešamo jajci, sladkor in vaniljev sladkor. Dodamo ščepec soli, posebej pa pripravimo tudi moko s pecilnim praškom. Mešanici z jajci dodamo stopljeno čokolado in premešamo. Postopoma začnemo dodajati še moko in vse skupaj temeljito premešamo. Dobljeno maso pustimo počivati v hladilniku (najbolje, da kar čez noč).

Pripravimo si pekač s peki papirjem, na katerem bomo razpokančke pekli. Maso z rokami oblikujemo v za oreh velike kroglice in vsako kroglico temeljito povaljamo v mletem sladkorju. Tudi tukaj moramo pri kroglicah na pekaču pustiti nekaj prostora, saj med peko malce narastejo. Piškote pečemo približno 10 minut na 180 °C.

Praznična peka, peka, slaščice, sladke dobrote, sladice, priprava, pecivo, piškoti, palmiers
Čokoladni razpokančki izgledajo kot majhni hlebčki rženega kruha.

Sladice v kozarcu

In še alternativa za “peko” brez pečice: praznične slaščice lahko pripravimo tudi v kozarcih. Tako se izognemo peki, hkrati pa lahko ustvarimo nešteto kombinacij okusnih presenečenj v kozarcih. Narediš lahko sladice kot je na primer panakota, manj časa pa ti vzamejo naključne kombinacije sestavin, ki zahtevajo minimalno pripravo.

Prazničnemu času primerna je na primer kombinacija piškotov speculaas, stepene smetane in dušenih jabolk. Jabolka naribaš in podušiš na majhnem ognju, sladko smetano stepeš, piškote pa nadrobiš na drobno. Nato vse tri sestavine po slojih naložiš v kozarec. Za okus lahko dodaš tudi cimet, jabolka lahko zamenjaš s kakšnim drugim sadjem, možnosti je nešteto.

 

Sara VOCOVNIK
Sara VOCOVNIK

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button