Življenjski slog

Pričaraj praznični duh tudi zdoma: v študentskem domu ali stanovanju

Vonj po svežih keksih, zvok parkljeve verige ob vhodnih vratih, okrašena smrečica ... Vsakdo izmed nas ima na predbožični praznični čas različne asociacije iz otroštva. Kako lahko božični duh ustvariš tudi v študentskem domu ali stanovanju, več deset kilometrov od doma?

Zagotovo je večina naših otroških spominov na božič in decembrski čas tesno vezana na osebe, s katerimi smo jih preživljali in kraj, kjer smo takrat bili. Ker pa nas ima večina tudi decembra študijske in ostale obveznosti, celega meseca ne moremo preživeti doma. Pa čeprav se nam ob misli na domače kekse, ki jih vsako leto speče mama, cedijo sline. Kako lahko ublažimo “bolečino” ob nostalgičnem razmišljanju in potešimo željo po pristnem prazničnem duhu v študentskem domu ali stanovanju?

Okrasi sobo ali stanovanje

Pri ustvarjanju občutka, da so prazniki zares blizu, si lahko pomagaš z okrasitvijo sobe in skupnih prostorov. Že majhna smrečica ali fotografija prazničnega časa iz preteklih let lahko ustvarita krasno praznično vzdušje. Poleg klasičnih božičnih podob, ki jih lahko kupiš v vsaki trgovini, lahko navesiš tudi lučke, ki dajo takojšen občutek topline v mrzlem času, ki prihaja.

Poveži se s cimri

Vse je lepše početi, če nisi sam. Povabi cimra na večerno druženje ali pa ga preseneti z majhno pozornostjo. Že majhna čokoladica lahko nekomu naredi dan lepši. Povabiš ga lahko tudi k skupnemu okraševanju in deljenju prazničnih spominov iz otroštva.

Študentski dom, stanovanje, Božič, praznični čas, praznično vzdušje, pomen praznikov, božična glasba, božični čas, božične slaščice, druženje
Zaprosi cimra za pomoč pri okraševanju – v dvoje je vse lepše!

Uskladi se z družinskimi člani

Četudi imate doma klasične običaje za katerega izmed dni pred Božičem, uskladite vaše urnike in se dogovorite, da boste utečene aktivnosti počeli, ko boste za njih vsi imeli čas. Tako lahko parklje ali božične slaščice pečete tudi med vikendom, ko ste vsi doma.

Študentski dom, stanovanje, Božič, praznični čas, praznično vzdušje, pomen praznikov, božična glasba, božični čas, božične slaščice, druženje
Ni boljšega od vonja svežih keksov…

Božična glasba in filmi!

Naj bo jutro, dan ali večer, sezona božične glasbe je uradno odprta! Prepusti se zvokom kraguljčkov v pesmih in svobodno se zazibaj v ritmu praznične glasbe. Oglej si tudi filme, ki te spominjajo na božični čas. Nikoli nisi zares prestar, da ne bi užival v dobrem starem Sam doma.

Ne pozabi na resničen pomen praznikov

Zbrali smo nekaj nasvetov, kako praznični duh pričarati v študentskem domu ali stanovanju. Tako nam bo čas do dejanskih praznikov lažje in hitreje minil, hkrati pa bomo začeli ustvarjati lastne tradicije, ki jih lahko nekega dne prenesemo na svoje otroke. Praznične dni lahko izkoristimo tudi za refleksijo o vsem, kar se nam je letos zgodilo. Kaj smo storili za to, da bi živeli življenje, ki ga želimo živeti? Kaj želimo storiti v prihodnjih mesecih? Vso srečo pri ustvarjanju novih navad in sprejemanju zaobljub. Naj bodo prihajajoči dnevi čudoviti, prazniki pa čarobni.

 

Sara VOCOVNIK
Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button