Življenjski slog

Zakaj je lulanje pod tušem pravzaprav dobro zate in za okolje?

Naj te ne bo sram, če si tudi ti že to počel. Lulanje pod tušem je namreč dobro za več stvari, kot le, da zmanjšaš porabo vode. Te zanima več?

Lulanje pod tušem pomaga prihraniti vodo

Straniščni kotlički porabijo med 6 in 9 litrov vode na splakovanje, starejši pa tudi do dvakrat več. Lulanje pod tušem je zato odličen način, da porabiš manj vode. Seveda to ne pomeni, da moraš skočiti pod tuš vsakič, ko želiš na malo potrebo, ampak da izkoristiš priložnost in se olajšaš, ko si že pod tušem.

Če imaš občutek, da boš umazal tuš kabino, lulaj na začetku tuširanja. Med miljenjem bo namreč tok vode očistil kabino, vseeno pa je na koncu dobro, da z močnim in vročim curkom na hitro očistiš površino.

Toaletni papir je slab za okolje in tvojo denarnico

Večina vrst toaletnega papirja je narejena iz celuloze, kar pravzaprav pomeni, da po odtoku splakujemo cela drevesa. Krčenje gozdov je velik ekološki problem, zaradi katerega izumirajo živalske in rastlinske vrste, spreminjajo pa se podnebne razmere.

Povprečen Američan letno porabi 141 rolic wc papirja, tukaj pa si lahko izračunaš, koliko ga porabiš ti. Lulanje pod tušem bo pozitivno vplivalo tudi na tvojo denarnico.

lulanje pod tušem
Tekoča voda te bo očistila bolje kot toaletni papir.

Umivanje z vodo je bolj higiensko

S toaletnim papirjem urin bolj razneseš naokoli, kot pa obrišeš, kar lahko za seboj pusti leglo bakterij in razdraženo kožo. To lahko povzroči tudi grob toaletni papir. Voda bo boljše in nežneje očistila tvoje genitalije, hkrati pa odplaknila vso umazanijo.

Ženskam bo lulanje pod tušem preprečilo, da bi z brisanjem s toaletnim papirjem na genitalije prenesle fekalne bakterije in povzročile okužbo. Moški, ki ponavadi lulajo stoje, pa se bodo izognili pršenju urina, ki lahko seže tudi 1,5 metra visoko. To pomeni, da si med tem, ko nekdo poleg tebe lula v pisoar, skoraj zagotovo deležen tudi nekoliko manj prijetne prhe.

Okej, kaj pa, če si kopalnico deliš s cimri?

Urin je v večini sestavljen iz vode, elektrolitov, sečnine in drugih odpadkov telesa. Tekoča voda bo vse skupaj sproti sprala, zato je skoraj nemogoče, da bi staknil kakršnokoli okužbo. Vseeno pa je morda bolje, da cimre opozoriš na svojo navado in da se izogibaš lulanju pod tušem, če trpiš za okužbo sečil. Seveda pa v sklopu tedenskega čiščenja z razkužilom očistite še tuš kabino.

tuš
Ne glede na to, ali lulaš pod tušem ali ne, kabino moraš vsak teden očistiti z razkužilom.

Nekaj pravil za lulanje pod tušem

Če so te zgornji razlogi prepričali, pa je vseeno dobro, da se držiš nekaterih pravil. Tuš je prostor le za opravljanje potrebe št. 1, večja potreba pa sodi na stranišče. Če te moti toaletni papir, si raje omisli bide.

Prav tako ni vsaka tekoča voda izgovor za lulanje. Opravljanje potrebe v bazenu je lahko nevarno za plavalce. Ko se urin zmeša s klorom, nastane cianogen klorid, ki draži oči, nos in pljuča, zato se raje odpravi na stranišče.

 

DOSTOP.si / UJ
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button