Življenjski slog

Popolnost – popoln sovražnik produktivnosti

Perfekcionizem je Sizifovo prekletstvo, saj je cilj nedosegljiv. Težnja, da bi bili brez napak in da bi vse opravili popolno, lahko prinese le razočaranje. Kaj torej storiti, ko ti ideal popolnosti otežuje delo?

Tudi ti vsakodnevno odpreš isti Word dokument, preoblikuješ nekaj stavkov in se vsakič, ko si že skoraj zadovoljen, ujameš v spiralo ponovnega urejanja? Želja, da bi bil tvoj izdelek manifestirana popolnost, ti preprečuje, da bi dejansko končal svoje delo. Dosežeš točko preloma, po kateri tvoja krivulja produktivnosti drastično pade. V takšnih trenutkih se opomni, da spremembe, ki jih narediš, niso nujno boljše, ampak samo drugačne (in včasih še hujše).

“Odlično je sovražnik dobrega,” je učil že Voltaire, nedvomno pa ideja ni tuja niti sodobnim perfekcionistom. A če si med njimi tudi sam, veš, kako težko je žrtvovati ideal popolnosti.

Kako se zadovoljiti z dobrim (in ne odličnim)?

Ena izmed metod, ki jih lahko perfekcionisti uporabijo v časovni stiski, ko časa za popolnost preprosto ni, je M.F. D. (ang. mostly fine decision), minimalni rezultat, ki si ga še pripravljen sprejeti. S to metodo boš prenehal biti maksimizator, ki neusmiljeno raziskuje vse možne scenarije zaradi strahu, da ne bi zamudil “najboljšega”. Prisiljen boš sprejemati hitre odločitve na podlagi manj raziskav, a ti bo minimalni standard, ki si ga določil, pri tem v pomoč.

Če nisi pripravljen znižati svojih visokih standardov, a si vseeno želiš izboljšati svojo produktivnost, lahko naloge, projekte ali odločitve razdeliš v najmanjše možne enote napredka: prebrano poglavje, rešena naloga, napisana stran. Nato jih eno za drugo opraviš. Tako boš razbremenjen pritiska, da potrebuješ popoln načrt, preden sploh začneš z delom.

Perfekcionisti si lahko delo olajšajo tako, da večje projekte razdelijo v več manjših opravil.

Perfekcionisti kljub boljšim rezultatom niso srečni

Nekoliko paradoksalno so raziskovalci pokazali, da so ljudje, ki delujejo po teh metodah s svojimi odločitvami bolj zadovoljni kot maksimizatorji. Z drugimi besedami, že samo dokončanje dela – naj bo to sprejetje odločitve, oddaja naloge ali predelan zadan obseg snovi – te bo zadovoljilo bolj, kot če bi se mučil s popravljanjem podrobnosti. In kar je najbolje: končno boš končal s svojim delom!

Delo v kavarni.
Perfekcionisti so kljub boljšim rezultatom manj zadovoljni od ostalih.

 

 DOSTOP.si / KA 
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button