Življenjski slog

Denar troši kontrolirano in počutil se boš bogatega

5 trikov, ki ti bodo pomagali, se počutiš bogato, čeprav si brez prebite pare

Biti študent ni enostavno, sploh finančno, saj te poleg stroškov za dom, hrano in osnovne potrebščine, po denarnici udari tudi socialno življenje. Verjetno v času študija nikoli ne boš bogat, z organizacijo pa lahko poskrbiš, da denarja ne zmanjka.

Finančna terapevtka Amanda Clayman ima zate nekaj rešitev. Svoje finance lahko z nekaj truda spraviš v red in si kdaj tudi kaj privoščiš. Vse to brez, da moraš vedno znova stiskati zobe ali živčno čakati na nakazilo s strani študentskega servisa.

Finance potrebujejo svoj čas. Nameni jim uro na mesec.

Začni z rutino in mesečno vsaj eno uro nameni plačevanju računov ali drugih življenjskih stroškov. Izberi si dan, ko boš pregledal mesečne stroške in izdatke. Takrat se odloči, kaj so prioritete in ugotovil boš, kaj moraš še kupiti oz. plačati. Na tak način ne boš razvil navade, da se izogibaš plačilom in denarju.

Ne razmetavaj z denarjem, če ti bo kasneje žal.

Pazi se čustvenega oz. impulzivnega nakupovanja. Če je edini način, da se po slabem dnevu spraviš v dobro voljo, nakup nove majice ali čevljev, si čustva nevede povezal z nakupovanjem in zapravljanjem denarja. Raje se potolaži s pogovorom ali druženjem s prijatelji. Naj te dolgčas, stres ali pa nervoza ne prisilijo v razsipavanjem.

Pogovarjaj se o denarju!

Denar je včasih lahko velik tabu, vendar nas vse zanima, kako naj z njim pravilno ravnamo. Vprašaj prijatelje, ali za svoje finance uporabljajo aplikacije in kako oni poskrbijo, da imajo na računu dovolj denarja. Poskušaj najti ljudi, ki skrbijo, da so njihove finance zdrave in organizirane.

Denar

Načrtuj in bodi premišljen kam bo tvoj denar šel.

Ustvari si načrt, ki bo v skladu s tvojimi prepričanji, življenjskim slogom in ne bo vplival na tvojo samozavest. Vanj vključi vse, kar ti je pomembno. Čeprav moraš vsak mesec poskrbeti za določene finančne obveznosti, to še ne pomeni, da nekaj denarja ne moreš dati na stran. Načrtuj tudi za prihodnost, s čimer boš imel odličen nadzor nad življenjem.

Če želiš zapravljati, to počni tako.

Poskusi razmetavanje denarja vključiti v svoj načrt, včasih pa si lahko privoščiš tudi nenadzorovano zapravljanje. Pazi le, da boš na koncu pregledal svoj račun, ugotovil, kako bi lahko reorganiziral svoje finance in nujne potrebe. Bodi iskren sam do sebe in ugotovi zakaj, kako in koliko si zapravil. S tem boš prišel tudi nazaj na zeleno vejo in na pot odgovornega ravnanja z denarjem.

 

 Dostop.si / UK
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button