Življenjski slog

Odstranjevanje dlak: se ga je bolje lotiti z britvico ali z voskom?

Odstranjevanja dlak se vsak loteva drugače – morda pa se za to nekdo sploh ne odloči. Obstajajo različni načini odstranjevnja dlak. Tokrat poglejmo, kakšni so plusi in minusi tako britja kot tudi odstranjevanja dlak z voskom?

Izbiramo lahko med številnimi metodami odstranjevanja dlak, najbolj priljubljeni pa sta britje in voskanje. Če govorimo o prednostih in slabostih, moramo vedeti, kaj se dogaja pri obeh, kakšni so stroški, stranski učinki itd.

Kaj se zgodi med odstranjevanjem dlak z voskom?

Pri voskanju se na kožo nanese topel vosek, ki ga nato hitro odstranimo, in s tem poleg dlake odstranimo tudi korenino. Obstajata dve vrsti voskov: mehki vosek, ki ga odstranjujemo s trakovi, in trdi vosek, za odstranjevanje katerega ne potrebujemo trakov.

Ne glede na to, če gre za voskanje doma ali v salonu, morajo biti dlake ob tem dolge za vsaj riževo zrno. To zahteva, da tovrstno depilacijo predhodno načrtujemo in se nanjo pripravimo.

vosek, depilacija
Za voskanje se običajno odločimo v salonu.

Z voskom lahko depiliramo katerikoli del telesa, najpogosteje pa se za to odločamo pri predelih bikinjia, pazduh in obrvi. Pred depilacijo je priporočeno, da okoli 48 ur pred terminom naredimo piling kože, ki bo depilirana, in da uživamo veliko tekočin. Zaradi boleče narave postopka pred njim nekateri priporočajo tudi jemanje protibolečinskih sredstev.

Kakšni so stranski učinki voskanja?

Med tretmajem in kmalu po njem lahko občutimo nelagodje, rdečico, izpuščaje, začasne otekline oz. izbokline in vraščene dlake, depiliran predel pa je lahko tudi občutljiv na sonce. Dolgoročno lahko voskanje pospešuje staranje kože – saj jo razteguje in s tem pospešuje nastanek gub.

Kaj pa britje?

Britje je odstranjevanje dlak z britvico. Pri tem britvica strga po koži in s tem odstrani del dlake na njeni površini. Tega se lahko lotimo z britvicami za enkratno ali večkratno uporabo ali z električnimi brivniki, ki so dražji, a omogočajo natančnejše britje.

kozmetika, punca, nega kože
Pred britjem je potrebno očistiti predel kože, ki ga bomo brili.

Ob tem se mnogi odločajo za uporabo pene za britje, ki omogoči bolj gladko drsenje po koži. Optimalen čas za britje z britvico je takoj po ali med tuširanjem, ko je koža še topla in vlažna ter brez odvečne maščobe in odmrlih kožnih celic.

Kako pogosto se je treba briti, je odvisno od vrste dlake, običajno pa je za gladko kožo to potrebno delati vsak dan, vsak drugi dan ali na tri dni.

Kakšni so stranski učinki britja?

Uporaba tope britvice ali premočan pritisk med premikanjem britvice po koži lahko povzročita opekline, ureznine, srbenje, mehurje, vraščene dlake, kontaktni dermatitis in mozolje. Temu se najlažje izognemo z rednim menjavanjem britvice oz. njenega rezila ter uporabljanjem pene za britje.

depilacija, britje, odstranjevanje dlak, britvica, epilator
Krema za britje hidrira kožo, hkrati pa so zaradi nje vidni predeli, ki smo jih že pobrili.

Kakšno odstranjevanje dlak je torej boljše?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od tega, katera izmed metod bolj ustreza našemu življenjskemu slogu. Ob tem se običajno opremo na dva dejavnika: kako pomembno nam je redno vzdrževanje stanja brez dlak ter cena. Rezultati voskanja lahko ostanejo od štiri do šest tednov, britja pa se je potrebno lotiti precej pogosteje. Kar zadeva stroške, pa je nakup britvic in kreme za britje vsekakor ugodnejši kot odstranjevanje z voskom – cena tega pa se seveda razlikuje tudi glede predela depiliranja in salona, ki ga obiščemo.

Pri razmišljanju o metodi je seveda smiselno pomisliti tudi na predel, ki ga depiliramo – britje je ugodneje za odstranjevanje dlak na bolj občutljivih in večjih delih telesa. In kaj zdaj? Morda kombinacija obojega ali pa preprosto sproščeno naravno stanje?

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button