Življenjski slog

Ali poraščena moška brada deluje kot paritveni klic “samicam”?

Tako v medijih kot okoli nas ponovno opažamo vedno več bradatih moških. To bi lahko pripisali modnim trendom, v resnici pa so moške brade vedno veljale za spolni signal.

Zadnja desetletja je za oba spola moderno odstranjevanje večine dlak na telesu. V daljni preteklosti pa to ni bilo tako preprosto kot danes. Če si je nekdo želel odstraniti dlake, jih je moral kar izpuliti. Skozi večino naše zgodovine so moški po svetu zato hodili s poraščenimi obrazi.

Prvi pripomočki za britje so se pojavili pred približno 5 tisoč leti, izdelani pa so bili iz bakra. Auč.

Zakaj moškim sploh raste brada?

Lahko bi si predstavljali, da je obrazna poraščenost namenjena zadrževanju toplote na obrazu. Po dobrem premisleku pa ugotovimo, da temu ni tako. Če bi bilo, bi poraščene brade imele tudi ženske in otroci. Hkrati pa na oddajanje toplote bolj kot območje obraza vpliva zgornji del glave, kjer nam rastejo lasje.

moška brada, moški, dlake, poraščenost, privlačnost, spol, ženske
Brade ne služijo zadrževanju toplote, ker se pojavijo šele v puberteti – ko je obdobje največje občutljivosti na nihanje temperatur že mimo.

Moškim brada zraste pod vplivom povečanega testosterona. Ker se pojavi v času pubertete in deluje kot družbeni signal, jo lahko uvrstimo med spolno izbrane lastnosti. Pri ženskah je lastnost, pogojena s spolom, na primer zaobljena oblika telesa.

Takšne lastnosti vedno pošiljajo določene signale. Izmed spolno izbranih signalov poznamo dvojne: signale, ki privlačijo nasprotni spol, in signale, ki ustrahujejo tekmece.

Pa so brade res spolno privlačne?

Naše dojemanje brad je zaradi družbenih pričakovanj trenutno malce izkrivljeno. V razvitih državah imajo dolge brade pogosto moški iz nižjih slojev, vključno z brezdomci in fizičnimi delavci, ki se ne ravnajo po modnih smernicah poslovnega sveta.

moška brada, moški, dlake, poraščenost, privlačnost, spol, ženske
Dolga brada je velikokrat lahko stereotipno povezana z moškimi z dna družbe.

Brada lahko tako pošilja mešane signale – ženske v raziskavah sicer trdijo, da jim brade niso privlačne, a izsledki običajno pokažejo, da privlačnost moških po ocenah nasprotnega spola postopoma upada s krajšo dolžino obraznih dlak.

Ženske pa bradate moške ocenjujejo tudi kot bolj možate, dominantne, očetovske, ustvarjalne in zdrave – mnoge lastnosti, ki pozitivno vplivajo na dojemanje potencialnih partnerjev.

Torej – ne glede na ubesedene pomisleke žensk, na koncu dneva brade moške delajo bolj privlačne. Kot zagovor sveže pobritim obrazom pa so bradati moški ob istem času podzavestno dojeti kot manj vredni zaupanja, ker je viden manjši del njihovega obraza.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button