KulskoTehnologijaŽivljenjski slog

Kako veš, da si zasvojen s telefonom?

Znaki, da je tvoja zasvojenost s telefonom hujša, kot si mislil.

Mobilnik je postal nepogrešljiv del našega življenja. Čeprav se ti zdi, da bi lahko brez zdržal vsaj en mesec, je tvoja zasvojenost morda hujša, kot si misliš. Preveri, so ti spodnje trditve kaj znane?

Telefon imaš zmeraj pri sebi.

| Seveda se zavedaš, da ga moraš v določenih primerih pustiti pri miru, a ga kljub temu odložiš na vidno mesto. Če večkrat začutiš tesnobo zaradi ločitve od telefona, je čas, da si vzameš pavzo in ga za nekaj dni pustiš pri miru.

Ko preveriš čas, ga takoj pozabiš.

| Kolikokrat se ti zgodi, da pogledaš na telefon, da bi se pozanimal o času, a podatek takoj pozabiš? To se zgodi, ker je brskanje po telefonu postala navada in ni več način za zbiranje informacij.

Mnogokrat se zamotiš.

|Želel si na hitro preveriti vreme, a si se kmalu znašel na Instagramu in zapravil eno uro življenja. Poskusi izklopiti obvestila ali pa si nastavi opomnik, da omejiš uporabo telefona.

Vedno imaš s seboj polnilec ali power bank.

| Če ti telefon prehitro »crkne«, mogoče ni kriva baterija, ampak dejstvo, da ga ves čas uporabljaš. Poskusi ga uporabljati manj in znebil se boš tudi šoka, ko se ti pokaže rdeče opozorilo o prazni bateriji.

Občutiš fantomsko vibriranje.

| Kadar te tvoji možgani prepričujejo, da ti je zazvonil telefon, v bistvu samo iščejo izgovor, da preveriš, kaj je novega na mobilniku. Poskusi se upreti takojšnjemu pregledovanju obvestil.

Uporabljaš ga med vožnjo.

|Ne glede na to, ali ga uporabljaš med rdečo lučjo na semaforju, v dolgi koloni ali pri 130 kilometrih na uro, potrebnih je le tistih 5 sekund za sms, da nekomu vzameš življenje.

Mobilnik je prva in zadnja stvar, ki jo vidiš v dnevu.

| Zaradi močne svetlobe ekrana boš težje zaspal, saj bo prebudila tvoje oči. Tudi zjutraj se poskusi izogniti preverjanju smsov in socialnih omrežij. 

Med hojo mobilnik držiš v roki.

| Se ti zdi, da moraš med hojo res pregledati cel FB in Instagram? Poskušaj ga vsaj za čas sprehoda pospraviti v žep in na obvestila odgovorjati, če je res nujno.

Sovražiš vprašanja brez odgovorov.

| Zagotovo si že kdaj padel v debato, ki se je vrtela okoli enega vprašanja. A zabave je bilo hitro konec, ko si vzel telefon in odgovor kar poguglal. Kolikorat to storiš med učenjem? Včasih je bolje, da do neke rešitve prideš sam.

Ta članek bereš na mobilnem telefonu.

| To lahko pomeni dvoje: nahajaš se nekje, kjer si prost trenutek zapolnil s telefonom, ali pa se ti je zdelo, da ti bo iskanje laptopa vzelo preveč časa. Ne glede na razlog, pa so te mobilni telefoni že ujeli.

     

     

    https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
    https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660splet (vir)

    Back to top button