Tehnologija

Alexa z bizarno nadgradnjo: zvenela bo lahko kot tvoji pokojni sorodniki

Amazon je razkril, da testira nov feature, ki bo njegovi pametni pomočnici omogočil, da zveni kot tvoji pokojni sorodniki.

Amazon je delovanje nove funkcije predstavil na svoji tradicionalni MARS konferenci. V demonstracijskem videu otrok vpraša Alexo, ali mu lahko prebere pravljico z glasom njegove pokojne babice.

Glavni raziskovalec Amazona Rohit Prasad je povedal, da postaja dodajanje človeških atributov umetni inteligenci izjemno pomembno. Predvsem “v časih pandemije, ko nas je toliko izgubilo osebe, ki smo jih imeli radi.” Amazon želi z novo funkcijo shraniti spomine ljubljenih oseb.

Bizarno? To je še najmanjša težava

Amazon ni razkril, ali bo ta možnost na voljo tudi za javno uporabo. Sistem lahko imitira posameznikov glas s pomočjo le 1-minutnega avdio posnetka, kar bi lahko bilo izjemno zanimivo za potrošnike. Hkrati pa kontraverzno. Sistem namreč ni omejen na tvoje ljubljene, ampak lahko imitira glas kogarkoli.

Mnogi so tako nov feature že označili za strašljivega in nasploh pošastno inovacijo. Glasovna mimikrija je že sedaj znana kot avdio deepfakes, na široko pa je ne uporabljajo le v podkastih, filmih, v televiziji in video igrah, ampak tudi za širjenje lažnih novic in napačnih informacij.

The Verge
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button