KulturaRecenzije

David Zupančič: Življenje v sivi coni – restrospektiva nekega drugega časa

Kar nekaj časa je že minilo, odkar smo se nazadnje morali obremenjevati s covidom. Pa vendar. Spomini bodo ostali večno, iz sive cone pa zdaj tudi črno na belem.

Tri leta niso tako dolgo obdobje, pa vendar. Ko se danes ozremo nazaj na covidne čase, si težko zamislimo, da smo lahko kdaj tako živeli. Pa vendar. Težko si predstavljamo, da nismo mogli iz hiše, težko si predstavljamo, da smo v trgovine šli z masko. Pa vendar. Še težje pa si predstavljamo, kako je bilo na prvih bojnih črtah. Zato pa je tukaj David Zupančič.

Najmlajši v hiši

Preden je nastala knjiga, je bil zgolj ministry.for.wtf. David Zupančič, ki je v svet infektologije vstopil ravno, ko ga je svet najbolj potreboval. Zdi pa se, da ga je skoraj enako kot v bolnišnici svet potreboval tudi na spletu. V času panike in kaosa je namreč mnogo ljudi zapadlo v teorije zarote in potrebovalo zdravnika, da jim pove, kako stvari dejansko potekajo. Gospod Minister za WTF je bil nalogi kos in je to opravljal na edini način, ki ga naša generacija pozna – skozi meme.

Ko se pljuča utopijo

Potem pa, ko je bilo naenkrat vsega mimo, je nastala knjiga, ki nas bo vedno črno na belem opominjala na čas, ki se ga le stežka spominjamo. Življenje v sivi coni je knjiga, ki jo pohlastaš z lahkoto, na morju ali pa ob jutranjem zajtrku. Njene zgodbe pa so nekaj, kar ostane s teboj še dolgo časa.

Ostalo nas je namreč ogromno (in lahko smo srečni), ki nismo potrebovali bolnišnice. David pa je lahko srečen, da nas ni nikoli srečal, saj so v njem za vedno ostali ljudje, ki jih je. Vendar je vso krizo prebrodil z optimizmom, ki je v knjigi tudi razviden. Niso pa na prvi pogled razvidne dejanske razmere, ki pestijo slovensko zdravstvo in Zupančič se tudi pri teh ne drži nazaj.

Preživeli

“Zaspim srečno in mirno. Ker vem, da sem vedno delal izključno in samo v dobro svojega bolnika. Vem, da sem vedno naredil vse, kar sem lahko. Meni je to dovolj.” Vsaka beseda, vsak stavek, vsaka prigoda, anekdota, bolnik, vse, kar je Zupančič dal čez, je zgodba vseh nas. Zgodba človeštva in kuge, ki smo jo tudi v 21. stoletju morali dati čez.

Čeprav se nam v letu 2023 zdi, da je prebiranje o covidu mukotrpno, ker pač kdo se hoče tega spomnit, je ravno pomembno, da se. Ker David Zupančič je samo eden izmed milijonov infektologov po svetu, ki je videl le košček tega, kar se je dogajalo. In če lahko v roke vzamemo in preberemo takšen košček, se bomo zavedali, kako srečni smo lahko, da smo zdaj tukaj.

Skupna Goodreads ocena: 4.2/5
Moja ocena: 4.5/5

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ, Instagram

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button