Kulsko

Teorije zarote: zakaj obstajajo in kako nastajajo?

Ukradene volitve. Lažne pandemije. Lažni pristanki na Luni. Svet ljubi dobre teorije zarote. Nenavaden paradoks pa je, da se v dobi, ko imamo vse informacije na dlani, odločimo verjeti neresnicam in lažnim dejstvom. Zakaj?

Odgovor na vprašanje, zakaj verjeti teorijam zarote, vključuje kombinacijo psihologije, razširjenega nezaupanja in zlonamernih akterjev. Propaganda obstaja, odkar smo ljudje sposobni govoriti in pisati. Dandanes pa neresnice v nekaj sekundah obkrožijo svet. Ob tem se lahko lotevamo enega najtežjih problemov, s katerim se sooča današnji svet: kako informirati javnost, ki je (raje) napačno obveščena?

Zakaj ljudje verjamemo v teorije zarote?

Raziskave so v preteklosti pokazale, da polovica ameriške javnosti v katerem koli danem letu verjame v vsaj eno teorijo zarote. Politična znanstvenika Eric Oliver in Thomas Wood sta teorijo zarote opredelila kot razlago, ki se sklicuje na skrite, zlonamerne sile, ki želijo doseči nečeden cilj. Ni nujno, da je teorija zarote neresnična, je pa zagotovo v nasprotju z običajno, splošno sprejeto različico istega dogodka ali pojava.

Ko teorije zarote postanejo sprejeta razlaga, prenehajo biti teorije zarote in postanejo zgodovinsko dejstvo. To je vsekakor eden od razlogov, zakaj ljudje še naprej verjamemo (ali upamo), da se bodo njihova stališča sčasoma izkazala za pravilna.

teorije zarote, svet, ljudje, javnost
Zakaj sploh obstajajo teorije zarote in zakaj jim verjamemo?

Najbolj divje teorije zarote

Katere teorije zarote poznaš? V nadaljevanju ti ponujamo nekaj tistih, ki so v svetu najpogostejše.

  1. Tajna skupnost, ki nadzoruje svet. Tajna skupina Iluminati, naj bi nadzorovala svet, ob tem pa naj bi želela ustvariti eno svetovno vlado. Njihov končni cilj naj bi bil ustvariti nov svetovni red, ki bo razblinil nacionalne meje in identitete ljudi ter hkrati omogočil popoln avtoritarni nadzor.
  2. Napadi 11. septembra naj bi bili notranja naloga. Teoretiki zarot pravijo, da naj bi teroristične napade 11. septembra 2001 orkestrirala ameriška vlada. Verjamejo, da je Busheva administracija dobro poznala napade in celo dovolila, da so se zgodili. Ta teorija je bila seveda ovržena, vendar tu in tam še naprej živi.
  3. Atentat na predsednika JFK-ja. V nacionalni raziskavi leta 2013 je 51% Američanov verjelo, da je za atentatom na predsednika Johna F. Kennedyja stala zarota. Sicer je bil atentata obtožen Lee Harvey Oswald, v teorijah zarot pa se pojavljajo še CIA, KGB in celo mafija.
  4. Nezemljani so v stiku z nami. V teorijah zarote se največkrat pojavljajo podatki, da nam stike z Nezemljani prekrivajo največje svetovne vlade. Sicer je vera v Nezemljane zagotovo ena najbolj razširjenih teorij zarote.
  5. Pristanek na Luni je bil lažen. Teorije zarote ne poznajo meja, za eno najprepoznavnejših pa velja človekov pristanek na Luni. Nekateri namreč verjamejo, da se pristanek na Luni ni zgodil in da je vse skupaj orkestrirala NASA kot del hladne vojne, da bi dvignili nacionalni ponos.
teorije zarote, ljudje, resnice, neresnice
Za eno največjih teorij zarote velja človekov pristanek na Luni.

Katere teorije zarote pa poznaš ti? In še pomembneje … Verjameš v kakšno?

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button