Kulsko

Svetovni dan piva: danes naj ti vrček piva ne uide

Vsak prvi avgustovski petek beležimo Svetovni dan piva. Kako se je iz motne in skorajda neokusne pijače pivo spremenilo v del prvovrstne gastronomske ponudbe, predvsem pa kulture in tradicije? Alkoholna pijača, ki se je v svetovnem merilu popije največ, ima neverjetno zgodovino. Kaj vse pivo pomeni danes?

Pivo že več tisočletij predstavlja pomemben del kulture različnih skupnosti. Začetki varjenja piva segajo vse do Mezopotamije, prvotne različice pa naj bi varili že v zgodnjem neolitiku. Najstarejši trenutno poznan zapis o pivu je star približno 6000 let. Takrat naj bi pivo pili s slamicami, saj je bilo zelo motno, imelo pa je tudi veliko usedline. S pomočjo vsesplošnega razvoja in pomembnih znanstvenih odkritij se je pivo postopoma razvilo v pijačo, ki jo poznamo danes.

Kaj pivo sploh je?

Pivo je pijača z alkoholno stopnjo med 3 % in 14 %, ki jo sestavljajo štiri osnovne sestavine. To so voda, slad, hmelj in kvas. Vsaka izmed sestavin ključno vpliva na končni produkt – unikaten izdelek v pivskem vrčku, ki pivca običajno prepriča v drugi vrček.

pivo, pivovarna, hmelj, hmeljarstvo, pivovarstvo
Najbolj prepoznavna sestavina – hmelj, ki raste v zelenih “storžkih”.

Kako nastane?

Začnimo s citatom mariborskega domačega pivovarja, Mihe Horvata: “Pivo je zelo lahko zvariti – dobro pivo je težko zvariti.” Postopek pridelave piva zelo na hitro izgleda nekako tako: predhodno zmlet slad (običajno je uporabljen ječmenov) pivovar namaka v večji količini segrevane vode. Sledi faza kuhanja, ko se pivu doda hmelj. Tekočino, ki se nato že imenuje pivina, se precedi in ohladi. Doda se ji kvas, ki poskrbi za nastanek ogljikovega dioksida in alkohola. Stilu piva prilagojeno sledita fazi zorenja in stabiliziranja in voilà – pivo je pripravljeno za pitje.

Kakšno pivo poznamo?

Glede na uporabljene kvasovke, ki so lahko zgornjega ali spodnjega vrenja, pivo najbolj grobo delimo na ale in lagerje oz. ležake. Poznamo pa nešteto stilov – Pale Ale, India Pale Ale – IPA, pilsner itd.

https://pixabay.com/photos/beer-chopp-happy-hour-drink-cold-2218900/
Poznamo piva različnih barv in okusov – vsako v sebi nosi svoj skupek arom, na katere vplivajo sestavine in postopek kuhanja.

Pivovarstvo pri nas

Pivovarstvo v Sloveniji ima bogato tradicijo, prav tako pa je naša država ena izmed vodilnih na področju pridelave hmelja – po količini smo trenutno na 5. mestu. Slovenija pa se lahko pohvali tudi s prvo fontano piva na svetu. V Žalcu, osrčju domovine hmelja, od leta 2016 namreč obratuje Fontana piv Zeleno zlato.

Poleg Pivovarne Laško Union, ki pri nas proizvede večino piva, pa se je v preteklih letih odprla vrsta mikropivovarn, ki ponujajo izbor visokokakovostnih piv različnih stilov. Kot ideja za poletni izlet: nekatere izmed pivovarn (Pelicon, Maister Brewery, Haler …) po predhodnem dogovoru izvajajo vodene oglede svojih prostorov.

Kam na dobro pivo v Mariboru?

Če si želiš kozarec dobrega piva privoščiti kar v Mariboru, pa predlagamo naslednje možnosti: Pub Gambrinus v neposredni bližini SNG Maribor kot pristna pivnica ponuja vrsto točenih in ustekleničenih piv, ki jih drugje sicer ne najdeš. Living Room na Glavnem trgu ponuja izbor domačih in tujih piv, poleg njih pa lahko kaj okusnega tudi prigrizneš. Isabella Food & Wine je eden izmed lokalov na Poštni ulici, ki v svojo ponudbo uvršča tudi več stilov piva.

Ali pa se odpravi kar v specializirano trgovino s pivom, ki te z bogatim naborom hmeljskih napitkov prav tako čaka na Glavnem trgu. Pivarna, štacuna dobrih zvarkof, ponuja vrsto piv, od izdelkov lokalne pivovarne Lobik do izdelkov več evropskih pivovarn. Tudi, če se na pivo ne spoznaš preveč, naj te to ne ustavi. S svetovanjem veščih prodajalcev boš zagotovo našel kaj po svojem okusu.

svetovni dan piva, pivo, pivovarna, hmelj, hmeljarstvo, pivovarstvo, piva, vrček piva, stil piva
Privošči si kozarček hladnega piva, pa naj bo lager, pale ale ali porter.

Glede aktualne ponudbe, ki se lahko večkrat spremeni, je najbolje, da se prepričaš kar sam. Vsekakor pa ne pozabi, da se dan, kot je Svetovni dan piva, vsekakor splača proslaviti. Pa na zdravje!

 

 Sara VOCOVNIK
 Pixabay

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button