Kultura

Prihaja poletna muzejska noč

Skupnost muzejev Slovenije vabi v soboto, 14. junija, na 17. Poletno muzejsko noč, ko bodo številni muzeji in galerije zvečer široko odprli svoja vrata obiskovalcem. Po besedah predsednice skupnosti Aleksandre Berberih-Slana letos sodelujejo ustanove v 55 slovenskih krajih.

Poletno muzejsko noč bo letos priredilo 83 muzejev in galerij. Med njimi bodo tudi nekateri, ki v tem projektu prejšnja leta niso sodelovali. “Mi smo čuvaji slovenske kulturne dediščine in ob tej priložnosti želimo približati muzeje, galerije in njihove programe širšim množicam. V zadnjih dveh letih smo v teh šestih urah po vsej Sloveniji našteli približno 40.000 obiskovalcev,” je na novinarski konferenci v Muzeju narodne osvoboditve Maribor povedala Berberih-Slana, sicer direktorica tega muzeja.

Skupno bo na voljo več kot 370 dogodkov.

Letos so ubrali nov pristop k promociji projekta. K sodelovanju so povabili študentko magistrskega študija Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Janjo Kosi, ki je zasnovala kratke animacije na temo Poletne muzejske noči in kulturne dediščine. “Nov pristop je že pritegnil veliko pozornosti in požel številne pohvale,” je povedala. Upa, da bodo takšno sodelovanje z mladimi lahko nadaljevali tudi v prihodnje.

Poletna muzejska noč v znamenju več kot 130 prizorišč

V soboto zvečer bodo muzealci in galeristi na okoli 130 prizoriščih po vsej Sloveniji priredili različne dogodke. S temi dogodki bodo poskušali pritegniti čim več obiskovalcev in jim pričarati lep večer. Med drugim bodo potekala odprtja novih razstav, vodstva po zbirkah v več jezikih, delavnice za otroke, odrasle in družine, predavanja ter projekcije filmov.

Ponekod so se odločili še za manj tipična muzejska oziroma galerijska doživetja ter napovedujejo koncerte, gledališke predstave, branje pravljic, športne aktivnosti, pokušine lokalnih jedi ali degustacije pijač. V Muzeju narodne osvoboditve Maribor bodo na primer med drugim priredili tekmovanje v slepem tipkanju. S tem bodo mladim pokazali, kako je včasih potekalo pisarniško delo, starejšim pa obudili spomine na tiste čase.

Nekatere ustanove so v izvajanje dogodkov na Poletno muzejsko noč vključile bolj ali manj uveljavljene umetnike. “Posebej pa razveseljuje, da so se organizatorjem v letošnjem letu pridružili mladi umetniki, ki so jih nekatere ustanove vključile v pripravo in izvedbo programov,” je pojasnila ena od koordinatoric dogajanja Simona Tripkovič.

Naraščanje števila sodelujočih v projektu in obiskovalcev je po njenih besedah znak, da je Poletna muzejska noč uspešen promocijski dogodek in da ljudi zanima slovenska kulturna dediščina.

Poletna muzejska noč po tradiciji poteka tretjo soboto v juniju od 18. do 24. ure. Po besedah predsednice Skupnosti muzejev Slovenije daje pozitivne rezultate. “Ljudje vidijo, da je v muzejih in galerijah zabavno in se z veseljem vračajo. Še posebej pa so takšni dogodki pomembni za vzgojo novih občinstev,” je prepričana.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button