Kultura

Na ogled 20 let spominov iz Študentskih brigad

Pričujoča razstava o dveh desetletjih prostovoljstva in medsebojnega povezovanja.

Danes slovesno otvorjena razstava 20 let Študentske delovne brigade ŠOUM bo v UKM na ogled vse do konca prihodnjega tedna.

Z otvoritvijo razstave v pritličju Univerzitetne knjižnice je ŠOUM tudi uradno počastil 20. obletnico svojih Študentskih delovnih brigad, projekta prostovoljstva, ki že dve desetletji v ospredje postavlja pomoč sočloveku in s tem dokazuje, da znajo ljudje stopiti skupaj, ko je to potrebno. »Časi so se spremenili, a prostovoljstvo, humanitarnost in zanos ostajajo,« je ob tem povedal predsednik Zveze brigadirjev Slovenije, Koloman Lainšček.

 Kot velik zagovornik brigadirstva je s podelitvijo priznanja izrazil hvaležnost tudi Zoranu Kačičniku, ki je pred desetletjema kot prvi podal idejo za študentske delovne akcije širom Slovenije in s tem idejo brigadirstva ponesel tudi med mlajše generacije. Prav na njegovo pobudo se je leta 1999 odvila prva brigada, na kateri so zbrani študentje svojo roko ponudili Bovcu, ki ga je leto poprej prizadel katastrofalen potres. Tedaj si verjetno niso mislili, da bo projekt živel še naslednjih dvajset let.


Koloman Lainšček, predsednik Zveze brigadirjev Slovenije je predal priznanje Zoranu Kačičniku, idejnemu očetu Študentskih brigad. 

A razstavni plakati, ki pričajo o prav vsaki izmed dvajsetih »koktejlov dobrodelnosti, druženja, uživanja«, kot brigade rad opiše Kačičnik, dokazujejo da z leti število brigadirjev in vloženih ur ni upadlo. Še vedno se leto za letom, nazadnje letos v Črni na Koroškem, zbere okoli 50 prostovoljcev, ki del svojega poletja namenijo pomoči potrebnim. V dveh desetletjih je tako brigada pustila svoj pečat na vseh delih Slovenije: v Osilnici ob Kolpi, zaledju Slovenske Istre, Logarski dolini, na Bohorju nad Senovim, v Velikih Laščah, Gradinu, Kranjski gori, Črni na Koroškem, Radečah, Dobrovniku, Obretanovem na Koroškem, Kozjem, Vipavi in Radljah ob Dravi ter v občinah Grad na Goričkem, Žužemberk in Nova Gorica.


Zbrane je nagovoril tudi Žiga Pirš, predsednik ŠOUM, pod okriljem katere domujejo tudi vsakoletne brigade. 

Prav pomoč celotni Sloveniji, ne le domači pokrajini, kot eno izmed najbolj plemenitih vidikov projekta izpostavi tudi mariborski župan Andrej Fištravec, ki se je brigadirjem ob slovesni otvoritvi zahvalil za njihovi dosedanji trud, hkrati pa jim podal spodbudno popotnico za njihovo prihodnje delovanje.


Dvajset brigad – dvajset zgodb o moči človeške humanitarnosti.

Plakati, ki skozi fotografije in spominske zapise pričajo o vsakem koraku na 20-letni poti študentskih brigadirjev, pa bodo na ogled še vse do prihodnjega petka, 19. oktobra.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKlara AVSEC
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Klara AVSEC

Oceni članek

Hvala!

User Rating: 4.35 ( 1 votes)

Sorodni članki

Back to top button