Tehnologija

Google posluša tvoje glasovne ukaze na mobilnem telefonu

Googlovi podizvajalci poslušajo, kaj ljudje povedo svojim pametnim napravam, da bi izboljšali učinkovitost glasovnega iskanja, poroča belgijska spletna stran VRT NWS, ki se je dokopala do več kot tisoč takšnih posnetkov. Na njih so slišali tudi naslove in druge podatke občutljive narave ter tako tudi našli ljudi, ki so bili posneti.

Google snema vse pogovore, kjer kdo izreče besedi, ki se slišita vsaj malo podobno besedama “okay Google”. To je ukaz na Googlovega sistemu Android, da te pametna naprava začne poslušati in nato na vprašanje odgovori.

S poslušanjem glasovnih ukazov želijo izboljšati tehnologijo.

Vse, kar uporabniki rečejo pametni napravi je posneto in shranjeno, kar piše v pogojih uporabe. Ne piše pa, da lahko zaposleni dele posnetkov poslušajo.

Če ima Googlov iskalnik težave pri prepoznavanju določenega glasovnega ukaza, ga vnesejo v spletno orodje Crowdsource, kjer jih podizvajalci poslušajo in analizirajo. Program za prepoznavo govora napiše, kaj naj bi bilo izrečeno, zaposleni pa to nato preverjajo.

Pozorni so tudi na to, ali je glas moški, ženski ali otroški. Zapišejo pa tudi vsak kašelj, naglas in druge posebnosti. Če ne vedo, kako točno se kaj napiše, poiščejo vsako besedo, naslov ali ime. Slišijo recimo tudi vprašanja, povezana z zdravjem. Google pri posnetkih sicer izbriše ime uporabnika in ga nadomesti s serijsko številko, a lahko iz vsebine posnetkov vseeno ugotoviš, kdo je posnet.

Belgijski predstavnik Googla je v odzivu dejal, da sodelujejo s jezikovnimi strokovnjaki z vsega sveta, da bi izboljšali tehnologijo, zato naredijo prepis majhnega števila posnetkov. Njihovi jezikovni strokovnjaki naj bi presojali zgolj 0,2 odstotka vseh posnetkov in odstranili osebne ali druge podatke, ki omogočajo prepoznavo uporabnika.

Pred meseci je v javnost prišla novica, da podobno počneta tudi podjetji Amazon in Apple.

 

 STA
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button