Bivanje

To bo pa trajalo: na Kitajskem začeli popis prebivalstva

Na Kitajskem so začeli popis prebivalstva, v okviru katerega bo okoli sedem milijonov uslužbencev in prostovoljcev dva meseca obiskovalo tako domove v nebotičnikih v središču Šanghaja kot tudi tiste v oddaljenih tibetanskih gorskih vaseh. Oblasti ocenjujejo, da bi rezultati lahko pokazali povečanje števila Kitajcev na 1,42 milijarde.

Na Kitajskem popis izvajajo vsakih deset let, da bi tako ugotovili rast prebivalstva, vzorce selitev in druge trende. Ugotovitve uporabljajo pri načrtu delitve sredstev za izobraževanje, zdravstvo, prevoz, delo, oskrbo starejših in druge storitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V tokratnem popisu naj bi se osredotočili na preučevanje sprostitve t. i. politike enega otroka. To so na Kitajskem uvedli leta 1979 in preklicali leta 2015. Sprememba po podatkih oblasti sicer še ni povzročila bistvenega povečanja rojstev. Lani je bila nataliteta v državi najpočasnejša vse od ustanovitve komunistične kitajske leta 1949.

Popis prebivalstva na Kitajskem bi se naj v celoti končal v dveh letih.

V popisu iz leta 2010 so na Kitajskem našteli 1.339.724.852 ljudi. To je skoraj 74 milijonov ali 5,83 odstotka več kot deset let pred tem. Vlada ocenjuje, da bi se lahko v tokratnem popisu število prebivalcev povečalo za približno šest odstotkov na 1,42 milijarde.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button