Bivanje

Študentski dom in novi cimer: 5 pravil, ki jih morata postaviti

Ob selitvi v študentski dom si morata s cimrom postaviti nekaj osnovnih pravil. Vsakemu namreč ustreza ali ga moti nekaj drugega. Zato si kar takoj olajšaj naslednje študijsko leto in jih čimprej razčisti.

Se prvič seliš v študentski dom? Sprememba zna biti težka, sploh, če si imel doma svojo sobo. Sedaj si boš moral osebni prostor deliti z drugo osebo, ki je morda sploh ne poznaš. Poleg tega tukaj ni staršev ali drugih, ki bi vama postavljali pravila, zato je najbolje, da si jih takoj ob vselitvi postavita sama.

Osnovna pravila, ki ti bodo olajšala skupno življenje, so pomembna ne glede na to, če živiš s prijateljem ali osebo, ki si jo pravkar spoznal. Vselitev s cimrom ni čas za to, da si prijazen, se delaš lepega in rečeš, da si fleksibilen, da lahko tvoj cimer počne kaj želi. Razčistita zadeve na začetku in imejta mirno življenje do konca študijskega leta.

Čiščenje

Dogovorita se, kako pogosto bosta čistila, ali bo enkrat za to zadolžen en, drugič drugi ipd. Pogovoriti se morata tudi o tem, kaj vama pomeni čista soba. Če imaš cimra, ki je občutljiv na navlako, se malo potrudi, da ti stvari ne ležijo po sobi. Najpomembnejši je kompromis. Lahko si že vnaprej splanirata, kdaj bo kdo čistil, ali pa morda določita, kdo bo skrbel za čistočo česa.

Se rad učiš v svoji sobi? Potem se s cimrom dogovori, da boš ob določeni uri potreboval tišino.

Učenje

S cimrom bosta verjetno hodila na različne fakse, zato se bodo vajini urniki učenja razlikovali. Pomembno je, da se že takoj dogovorita, kdaj se drug rad uči. Morda se tvoj cimer rad uči popoldan, ko bi ti drugače povabil k sebi prijatelje. Morda si ti nočna ptica, tvoj cimer pa gre hitro spat. To so stvari, ki se jih da hitro razrešiti, dokler sta oba pripravljena na kompromis. S prijatelji se lahko dobiš drugje, naslednjič pa se lahko gre tvoj cimer učit v knjižnico.

Spanje

Najprej se je seveda treba dogovoriti, kdaj je vajin čas za spanje, s čimer preprečita, da bi bil drug ob tem času preveč glasen. Prav tako morda nekoga moti luč, zato naj drug stvari, ki zahtevajo luč, opravi prej. Če cimer rad spi v tišini, ti pa ob glasbi, bo on potreboval ušesne čepke ali pa ti slušalke. Spet je pomemben dober kompromis.

Ključ uspešnega skupnega življenja je kompromis. Bodi prilagodljiv do cimra.

Ljudje v vajini sobi

Treba se je dogovoriti, kdaj ima kdo namen pripeljati prijatelja/prijatelje. Če gre za spontan obisk, pa se prepričaj, da se tvoj cimer s tem strinja in ga prej obvesti. Težja pa zna biti tema spolnih partnerjev. Jasno povej cimru, kdaj lahko pripelje “nočnega prijatelja”, kdaj pa ne, saj se lahko v drugačnem primeru kmalu znajdeš v neprijetni situaciji, ko bo tvoj cimer nekoga pripeljal, ti pa ne boš imel nikjer drugje za spati. Verjetno ne želiš biti v sobi, medtem ko “prijateljujeta”.

Zasebnost

Na koncu se le še prepričaj, da na enak način dojemata zasebnost. Tudi, če si s cimrom nista zelo blizu, bo namreč vedel veliko stvari o tebi zato, ker živita skupaj. Jasno mu povej, katere stvari so zate zasebne in ne želiš, da jih govori naprej.

 

DOSTOP.si / MK
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button