Zdravje

NE za elektronske cigarete

Preprečujmo uporabo elektronskih cigaret med mladostniki

V Sloveniji uporablja elektronsko cigareto višji delež mladostnikov kot odraslih prebivalcev. Nikotin pomeni pomembno tveganje za mladostnika, zato je treba uporabo izdelkov, ki vsebujejo nikotin med mladostniki preprečevati.

Med odraslimi prebivalci Slovenije elektronsko cigareto uporablja manj kot 1 % vseh (uporaba v zadnjih 30 dneh, prebivalci 25–74 let, 2016), med mladostniki pa so ti deleži znatno višji. Med anketiranimi 17-letnimi dijaki iz vse Slovenije je 2017 o uporabi elektronskih cigaret kadarkoli v življenju poročala več kot tretjina vseh (37 %), v zadnjih 30 dneh pa več kot desetina vseh (12 %).

Tudi šolski delavci pogosto opažajo uporabo elektronskih cigaret med učenci/dijaki osnovnih in srednjih šol. V raziskavi, ki smo jo izvedli v 2018, so šolski delavci poročali o uporabi elektronskih cigaret na 43 % vseh v raziskavi sodelujočih šol iz vse Slovenije (39 % sodelujočih osnovnih in 53 % sodelujočih srednjih šol). Odstotek sodelujočih šol, na katerih so šolski delavci poročali o uporabi elektronskih cigaret, se je med letoma 2016 in 2018 pomembno zvišal v osnovnih šolah, ki so sodelovale v raziskavi, ne pa v srednjih šolah.

Elektronske cigarete so najbolj priljubljene pri tistih, ki so mlajši od 25 let.

Elektronske cigarete večinoma vsebujejo nikotin. Nikotin povzroča zasvojenost, zasvoji podobno kot heroin ali kokain. Mladostniki so zelo in bolj kot odrasli dovzetni za zasvojenost z nikotinom. Mlajši ko je posameznik ob začetku uporabe nikotina, bolj verjetno bo postal zasvojen in bolj bo zasvojen. Nikotin pri mladostniku poveča tudi tveganje za zasvojenost z drugimi drogami. Mladostništvo je tudi ključno obdobje za razvoj možganov – ti se razvijajo še do približno 25. leta starosti. Izpostavljenost nikotinu v času intenzivnega razvoja možganov lahko moti razvoj možganskih omrežij, ki nadzorujejo pozornost, učenje in dovzetnost za zasvojenost. Privede lahko do trajnih škodljivih učinkov na kognitivne (miselne) sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti. Vse več raziskav tudi kaže, da pri mladostnikih, ki sicer ne kadijo, uporaba elektronske cigarete ali kajenje vodne pipe pomembno poveča verjetnost, da bodo začeli kaditi druge tobačne izdelke.

Tako elektronske cigarete z nikotinom kot tiste brez nikotina pa vsebujejo številne zdravju škodljive kemične snovi, ki pomenijo dodatno tveganje za naše zdravje.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNIJZ
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button